Proiectul municipal de trecere a CET-ului pe gaz îşi face deja resimţită prezenţa. Furnizorul local de termoficare în regim centralizat are nevoie de câţi mai mulţi clienţi pentru a-şi putea susţine funcţionarea şi pe mai departe în regimul de cogenerare a energiei electrice cu agentul termic. Cu câţi mai mulţi clienţi, cu atât mai multe venituri, şi-au făcut socotelile edilii.
Miercuri, maşina de vot USL din Consiliul Local a aprobat Hotărârea privind stabilirea zonelor unitare de încălzire din municipiu. Toate persoanele fizice şi juridice incluse în zona unitară A vor fi şi pe viitor obligate să se încălzească de la CET, în timp ce zona unitară B a fost lăsată în afara ariei de competenţă a CET. Ceea ce înseamnă că acolo, în „B”, nu vor mai fi, nici pe viitor, investiţii făcute de agentul local de termoficare. Clienţii actuali ai Electrocentrale şi Termoficare SA, lăsaţi în zona unitară B, vor rămâne, astfel, la coada priorităţilor municipalităţii, fiind liberi să treacă la alte variante de termoficare. Situaţia e pe dos, însă, pentru majoritatea străzilor. Municipalitatea a considerat că străzile cuprinse în zona unitară A îndeplinesc criteriile de eficienţă energetică ţi economică pentru CET şi, astfel, ţine cu tot dinadinsul să-şi păstreze clienţii. Dacă este cazul, cu forţa.
Raportul de specialitate al Hotărârii privind stabilirea zonelor unitare de încălzire precizează ce se întâmplă în cele două zone:
„Zona unitară A – în care alimentarea cu energie termică se realizează exclusiv în sistem centralizat. (…) Pot apărea excepţii în care alimentarea unor imobile devine imposibilă din punct de vedere tehnico-economic şi juridic, în cazul când reţelele şi/sau terenurile prin care trec reţelele termice sunt proprietate privată, ceea ce împiedică reabilitarea şi exploatarea reţelelor, situaţie în care alimentarea unor imobile devine imposibilă din punct de vedere tehnico-economic şi juridic. Excepţie privind obligativitatea racordării la sistemul centralizat o constituie şi imobilele care nu au fost niciodată racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică.
Zona unitară B – în care asigurarea cu energie termică se realizează prin alte sisteme, inclusiv individuale, de producere a energiei termice utilizând orice fel de combustibil sau energie primară, care cuprinde toate străzile şi tronsoanele care nu sunt cuprinse în zona unitară A”.
Marea majoritate a străzilor din Oradea sunt prinse în zona unitară A, în care aleşii locali le permit cetăţenilor care i-au ales să-şi primească energia termică doar de la CET. Sunt doar câteva puncte termice considerate a fi nerentabile şi, astfel, lăsate în zona B, acolo unde nu se va mai investi deloc. Situaţia ar putea da naştere unor nelinişti în rândul orădenilor trecuţi în zona B, care sunt racordaţi acum la sistemul centralizat sau care ar dori să treacă la CET.
Rămâne cum am stabilit!
Grupul UDMR din Consiliul Local a încercat o ripostă. Consilierii Ritli Laszlo Csongor şi Huszar Istvan au încercat să-şi convingă colegii că în forma propusă de Executiv, HCL-ul nu este în regulă. În ultimă instanţă, maghiarii au încercat chiar amânarea votului. Nu au avut nicio şansă, din moment ce primarul Bolojan le-a cerut aleşilor USL să voteze Hotărârea exact în forma propusă, argumentând că este „o chestiune de principiu”, ca propuneri la regulamente importante, precum cel privind CET, să se facă din timp şi „nu pe picior”.
„Este vorba despre un serviciu public şi sunt argumente de natură socială şi de buna funcţionare a acestui oraş. În plus, nu ar trebui să votăm aşa ceva până când nu se votează Planul Urbanistic General”, a ripostat Ritli în plen. Huszar a invocat lipsa furnizării materialelor din timp şi faptul că regulamentul votat ieri nu a fost afişat din timp pe site-ul Primăriei. Cei doi consilieri au cerut ca orădenii din zona B să poată trece în zona A, şi invers. „Propunem ca şi cei care nu sunt racordaţi la sistemul centralizat să aibă posibilitatea de a se racorda”, a cerut Huszar, însă fără ecou în rândurile majorităţii aflate la Putere.
FACT BOX
PT-uri nerentabile
Iată punctele termice socotite de CET a fi nerentabile şi trecute de municipalitate în zona unitară B: PT 200 – zona Şcolii Dacia, 206 – zona Spitalului CFR, 308 – zona Ecaterina Teodoroiu, 405, 406, 410, 415, 416, 412, 422, 701, 702, 707, 710, 721, 800, 809 – str. Aurel Lazăr, 819 – Griviţei 30, 821 – zona Policlinicii Stomatologice de pe Kogălniceanu, 824 – str. M. Cozma, 825 – str. Horea, 834 – str. Atelierelor, pe capătul dincolo de Electromontaj, 902 – zona Liceul Sportiv, Zoo.
Există avizul Consiliul Concurenţei? „Nu ştiu”
Citiți principiile noastre de moderare aici!