Dumincă a început ediţia a şasea a Festivalului Internațional de Teatru Oradea, organizat de Teatrul „Regina Maria”, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Fundaţia Culturală FITO şi UNITER.
În cele opt zile ale festivalului se vor viziona 26 de spectacole şi două spectacole-lectură. Juriul condus de criticul de teatru Ion Parhon va urmări cele 14 piese înscrise în Festivalul de Teatru Scurt, după care va acorda cele cinci premii.
Ziua teatrală de duminică a debutat la ora 17, la Sala Studio Szigligeti, cu noua piesă a Teatrului Szigligeti Oradea, „Beznă de mină”, de Székely Csaba, regia Hunyadi István. Piesa, care a avut premiera vineri, analizează problematica realţiilor româno-maghiare, dar şi corupţia.
De la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Regina Maria, au urcat pe scenă cei doi actori ai trupei Les Rois Vagabonds din Franţa. Spectacolul „Concert pentru doi clovni” a fost o revelaţie pentru cei care nu au avut ocazia până acum să îl vadă, şi o bucurie pentru cei care l-au mai văzut în 2013, tot în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru. O frumoasă poveste de dragoste, o joacă de clovni cu muzică, umor, dans şi acrobaţii, un spectacol care îţi rămâne în minte şi suflet. De la ora 21, la Centrul Naţional de Informare şi promovare Tursitică s-a jucat „Creditul” de Jordi Galcerán, în regia lui Sebastian Lupu, spectacol al Teatrului Artemotion din Oradea.
Luni, ziua FITO va debuta la Sala Arcadia, la ora 16:00. Mihai Ignat îşi lansează cartea „Ei sunt printre noi (Cartea Monologurilor), editată la Tracus Arte, anul acesta. Este un volum de teatru, o culegere consistentă de monologuri. Tot la Sala Arcadia se va juca, de la ora 17:00, spectacolul Teatrului „Aureliu Manea” din Turda, „Noi nu!”, de Andreea Radu, în regia Laurei Moldovan. Școală, limite, revoltă, întrebări, dragoste, introspecții sau spus într-un cuvânt, adolescenţă. Un nu hotărât în faţa ignoranţei.
La Sala Mare, de la ora 19:00, Teatrul Evreiesc de Stat București propune „O lecţie de bune maniere”, de Jean–Claude Grumberg, în regia lui Alexandru Berceanu, o lecţie ţinută de actriţa Maia Morgenstern. „Cine este Celine, cine este Drumont? Cine este Montandon, profesorul doctor Montandon? Cărți secrete, oglinzi strâmbe. O lecție de bune maniere, administrată cu curaj. Dacă te uiți unde indică autorul, urletele de groază se transformă în râsete. Adunând câteva file de poveste românească la marele curent antisemit european, vrem să facem o reparație istorică, să învățăm să îi recunoaștem mai bine pe proștii noștri și să ne întrebăm cât mai putem să îi lăsăm să se odihnească în pace”, spune în prezentarea piesei regizorul Alexandru Berceanu.
Ultimul spectacol al zilei este cel de la Sala Studio Szigligeti (Moszkva), de la ora 21:30, intitulat „Pulverizare”. Scris de Alexandra Badea şi regizat de Andrei Măjeri, spectacolul Teatrului Apollo 111. Pus în scenă de nenumărate ori în instituții culturale de prestigiu din Franța, Germania sau Elveția, dar și câștigător al unor premii importante, spectacolul se află la prima montare în România. Tânărul şi controversatul regizor Andrei Măjeri are, de altfel, două spectacole în festival, cel de al doilea fiind realizat la Teatrul Dramatic din Baia Mare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!