Monica Macovei a venit la Oradea pentru a convinge o filială „subordonată” lui Vasile Blaga s-o voteze pe ea preşedinte al PDL, dacă pedeliştii bihoreni vor cu adevărat o schimbare în PDL. Fostul ministru al Justiţiei a fost acompaniată de clujeanul Adrian Papahagi, împreună cu care susţine moţiunea „Reformiştii”. Deşi a declarat deja că îl susţine pe Blaga la şefia partidului, preşedintele PDL Bihor, Gavrilă Ghilea, a asigurat-o pe Monica Macovei că toţi delegaţii PDL pentru Convenţia de alegeri din 23 martie au fost anunţaţi de vizita ei. Ghilea a ţinut să facă aceste precizări după ce Macovei se arătase oarecum dezamăgită de numărul delegaţilor din sală, chiar dacă incinta era plină cu membri de partid.
Papahagi a vorbit în introducerea Monicăi Macovei, evidenţiind pericolul distanţării faţă de Europa, în timpul guvernării USL. Acesta a afirmat despre Macovei că este cel mai eficient europarlamentar român, cu 34 de rapoarte publicate, datorită faptului că „(Macovei – n.r.) nu doarme noaptea”. Papahagi a afirmat, la sediul PDL din Parcul Traian, că partidul are nevoie de „curaj, viziune, credibilitate şi decenţă”, calităţi pe care le are Monica Macovei. Nu şi contracandidaţii acesteia, Vasile Blaga, „de care USL nu se teme, pentru că îl ştie şi a tratat cu el prea adesea” şi nici Elena Udrea, „pentru că prea seamănă uneori cu Victor Ponta”. Papahagi a invocat inclusiv pericolul contopirii PDL în PNL, arătând că inclusiv Vasile Blaga este un nostalgic al Alianţei DA.
În discursul său, Monica Macovei a militat pentru un PDL „mare, modern”, care să atragă personalităţi şi în care să fie acceptată diversitatea de opinii. Macovei spune că PDL trebuie să facă o Opoziţie dură, zilnic, „cu verb”. În acest sens, Macovei a arătat cu degetul reacţia tardivă a lui Vasile Blaga, „la trei zile după” ce preşedintele Băsescu obţinuse la Bruxelles suplimentarea bugetului alocat României de la UE, pentru 2014-2020.
Oameni noi, de dreapta
Pentru Monica Macovei, PDL ar trebui să ia exemplul partidelor americane, generând alegeri primare în partid, pentru ca PDL să se poată înnoi cu adevărat. „Altfel, la conducere vor fi aceiaşi oameni, prin rotaţie”, crede fostul ministru, care susţine că trebuie acordată o mai mare atenţie militanţilor partidului ce se implică în campaniile electorale. În contradicţie cu Vasile Blaga, Macovei susţine că anul 2014, cel al alegerilor prezidenţiale şi europarlamentare, este prioritar pentru PDL, nu 2016, cel al următoarelor alegeri parlamentare. De aceea, Macovei vrea ca PDL să vină în faţă cu un candidat prezidenţiabil din timp. Monica Macovei consideră că PDL trebuie să se comporte exclusiv ca un partid de dreapta, „pentru că până acum am dat mesaje şi de stânga, şi de dreapta”. „Să arătăm că noi suntem de dreapta, că avem acelaşi mesaj”, i-a îndemnat Macovei pe pedeliştii bihoreni, adăugând că, în privinţa asistenţei sociale, PDL trebuie să-i încurajeze pe oameni să iasă din nevoia de asistenţă socială, deoarece acum sunt încurajaţi să rămână în nevoie de asistenţă socială. Monica Macovei mai vrea ca PDL să ceară ca în Constituţie să fie prevăzută obligaţia ca Educaţia să primească anual 6% din PIB.
În privinţa regionalizării, Macovei este de acord cu desfiinţarea judeţelor, o dată cu înfiinţarea regiunilor. De asemenea, europarlamentarul se declară împotriva începerii exploatării miniere prin cianuri, de la Roşia Montană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!