Grădinițele, școlile, liceele și universitățile vor rămâne, în continuare, închise. Anul școlar se va încheia în data de 12 iunie 2020. Până atunci, cursurile se vor desfășura în mediul online, iar elevii vor reveni în bănci doar, în septembrie 2020, când va începe un an nou școlar. Astfel, mediile vor fi încheiate cu ajutorul notelor obținute până în prezent și vor putea fi făcute, ulterior, evaluările suplimentare necesare.
Examenele naționale – Evaluarea și Bacalaureatul 2020 se va desfășura așa cum au fost planificate inițial, însă vor fi luate măsurile necesare de distanțare.
Astfel, elevii din clasele a VIII-a vor susține Evaluarea Națională începând cu data de 15 iunie 2020, iar cei din clasele a XII-a și a XIII-a vor susține examenul de maturitate în data de 22 iunie 2020.
Pentru prima oară, examenul de bacalaureat va debuta cu probele scrise, fiind urmate de cele de competențe.
Elevii din clase terminale se vor putea întoarce la școală în intervalul 2-12 iunie – a anunțat, luni, într-o conferință de presă, președintele Klaus Iohannis. Atunci s-ar putea realiza o pregătire pentru examen, însă vor fi păstrate măsurile de protecție necesare.
Astfel, într-o sală de clasă vor fi maximum 10 elevi, care vor sta maximum 2-3 ore acolo.
„Elevii din clasele terminale vor putea reveni la școală după 2 iunie, între 2 și 12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale. În această situație, altfel decât dacă toți s-ar fi întors la școală, normele de distanțare pot fi respectate. Vor fi maximum 10 elevi într-o sală de clasă, vor sta maximum 2-3 ore acolo și se vor pregăti pentru examenele naționale”, a declarat președintele țării.
Vor sta la distanță mare unii de alții, vor intra pe un coridor, vor ieși pe alt coridor. Se vor face dezinfecții regulate, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală, după cum a mai transmis Iohannis.
Acesta a motivat toate aceste hotărâri, susținând că situația din prezent nu permite asumarea unor riscuri. Dacă activitatea școlară s-ar fi reluat, a spus Iohannis, infectarea cu noul coronavirus nu ar fi putut fi evitată. El a dat exemplul Franței, care la câteva zile de la deschiderea școlilor, a înregistrat noi infectări în rândul elevilor și cadrelor didactice.
„Trebuie să fim conștienți că epidemia nu s-a terminat. Aud că trebuie să ne relaxăm, dragii mei, din păcate nu este așa. Nu putem să vorbim despre o relaxare sau o încetinire. Trebuie să ținem cont de câteva lucruri simple. Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica două riscuri mari: riscul major ca elevii să ducă boala la școală și unul de a duce boala de la școală acasă.”, a adăugat președintele.
Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că examenul de Bacalaureat va începe cu probele scrise. Aceasta a precizat că elevii care susțin examenul de certificare pentru învățământul profesional, dual sau postliceal, vor avea de realizat un proiect, în timp ce proba practică va fi echivalată.
Calendar BAC
22 iunie 2020 – Limba și literatura română – proba Ea) – examen scris
23 iunie 2020 – Limba și literatura maternă – proba Eb) – examen scris
24 iunie 2020 – Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris
Examen la Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică,
25 iunie 2020 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – examen scris
30 iunie 2020 – Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)
1-6 iulie 2020 – Rezolvarea contestațiilor
7 iulie 2020 – Afișarea rezultatelor finale de la BAC 2020
Trimite articolul
X2 examene ca la tren: clasa 1si 2. Teza fiind testul de verificare a cunostintelor acumulate pe un termen mai lung=abrogat-ordonanta militara scolara, sa vezi ce papagali intra in sistem…2-3 ore e suficient sa te infectezi de prostie…Si in parlament ar fi suficient 2-3ore pt.debitarea unor bazaconii militare clasa 1+2! Oare cand astia isi calculeaza salarul pe ce nivel o FAQ si cu ce spor de pericol,etc.?
Sincer nu stiu cine a propus-o ministra pe aceasta doamna dar prefer sa citesc declaratiile pe care le face decat sa o ascult ,asta are impresia ca toti suntem prosti ,parca ar fi la o ora de dirigentie cu copiii asa vorbeste … apropos avand in vedere faptul ca cei mici nu merg la gradinita de ce educatoarele isi primesc salariile fara nici o penalizare? stau acasa si isi iau salariul asa aiurea ,care nu e deloc mic de ce nu sunt in somaj tehnic si mai sunt si profii ,daca tot e sa fim solidari atunci sa fie si ei doar acum lucreaza de acasa, doar mediul privat este afectat de fiecare data. pe perioada de urgenta ar fi putut lucra si ei pa 75 % din salar asa ca semn de solidaritate…