Duminică, 2 septembrie 2018, la Biserica Ortodoxă din Săbolciu, va avea loc lansarea broșurii „Monumentul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, Săbolciu, Bihor”, autor dr. Cristina Liana Pușcaș și pr. prof. Nicolae Ioan Bordașiu, fiul delegatului de la Alba Iulia, pr. Gheorghe Bordașiu din Săbolciu.
Broșura tipărită în peste 1.100 de exemplare a beneficiat de sprijinul financiar al Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte, din cadrul Consiliului Județean Bihor și al Asociației Cei 40 de Mucenici. Valoarea proiectului se ridică la 5.000 lei, contribuția DDIP și 1.000 lei, contribuția Asociației Cei 40 de Mucenici. Și-au mai adus aportul la realizarea broșurii pentru partea grafică arh. drd. Maria Tîlvescu și fotograful Remus Toderici. Broșura a fost tipărită la Editura Evdokimos din București.
Broșura va fi lansată cu prilejul inaugurării, pe 2 septembrie 2018, în Săbolciu a Monumentului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, respectiv a Crucii Eroilor săbolceni din Primul și al Doilea Război Mondial (arhitect Bogdan Hanganu). Ambele construcții au fost realizate cu sprijinul financiar al unuia dintre cei mai remarcabili fii ai satului, părintele Nicolae Ioan Bordașiu, în vârstă de 94 de ani, fost deținut politic în perioada comunistă și fiul unuia dintre participanții la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, pr. Gheorghe Bordașiu din Săbolciu. Pe Monument se regăsesc figurile a nouă clerici ale căror destine au fost legate și de Săbolciu, printre care amintim pr. Gherghe Bordașiu, pr. Nicolae Malița, pr. Gavril Iovan, toți trei participanți la Alba Iulia, ieromonahul Arsenie Boca, cel care în octombrie 1948 a trecut Crișul cu o luntre la Săbolciu, în căutarea de vești despre tânărul student la Teologie, devenit fugar din calea Siguranței, Nicolae Bordașiu. Arsenie Boca va avea o întâlnire cu pr. Gheorghe Bordașiu, chiar în casa familiei din Săbolciu.
De asemenea, tot duminică, 2 septembrie 2018, în cadrul acelorași manifestări, va avea loc și lansarea cărții „Din Săbolciu la Alba Iulia. Părintele Nicolae Malița”, autor pr. prof. Nicolae Ioan Bordașiu, pr. Ioan Mircea Ghitea și pr. Alexandru Dulca.
FACTBOX:
Program eveniment:
9.00 – sosirea ierarhilor la Biserica Ortodoxă din Săbolciu: P.S. Galaction al Alexandriei și Teleormanului, P.S. Siluan Episcopul Românilor din Ungaria, P.S. Ieronim Sinaitul, Vicar Patriarhal
9.00 – 11.00 – Sfânta Liturghie și parastasul pentru cei care au fost la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia și pentru săbolcenii eroi care au căzut pe câmpul de luptă în cele două războie mondiale
11.00 – 12.30 – Sfințirea Monumentului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, Săbolciu, Bihor și a Crucii Eroilor
12.30 – 13.00 – Program artistic susținut de către Fanfara din Șinca Nouă (Brașov); respectiv de către copii Parohiei din Săbolciu
13.00 – 13.30 – lansarea broșurii ”Monumentul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, Săbolciu, Bihor”, autor dr. Cristina Liana Pușcaș și pr. prof. Nicolae Ioan Bordașiu, respectiv a volumului ”Din Săbolciu la Alba Iulia. Părintele Nicolae Malița”, autor pr. prof. Nicolae Ioan Bordașiu și pr. Ioan Mircea Ghitea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!