Prin generozitatea sponsorilor, cea de a patra ediţie a Festivalului Național de Folk Pro Lirica Oradea s-a desfășurat sâmbătă şi duminică, în Parcul Nicolae Bălcescu. Au fost prezenţi mulţi invitaţi, atât locali cât şi din ţară, programul fiind completat de lansări de carte.
[eadvert]
În prima seară, primii care au deschis spectacolul de folk au fost Raul Bochiș, Adina Hodișan, Carmen Ifrim Săsărman şi Monica Mihaela Cojocaru. Primul moment emoţionant avenit din partea lui Traian Cosma, unul dintre pionierii muzicii folk ai anilor 70. Născut în Bistriţa, a absolvit Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Cluj-Napoca după care s-a mutat la Oradea unde s-a căsătorit.
Timp de 13 ani a colaborat cu celebra formaţie orădeană de hard rock Metropol, împreună cu care a activat şi în cadrul Cenaclului Falcăra (1983-1986). În 1988 a plecat în Ungaria, în vizită la rudele soţiei, şi nu s-a mai întoars în România. După nouă luni, a plecat mai departe în Austria, respectiv Australia, unde a rămas timp de 27 de ani. În aprilie 2016 a revenit definitiv în ţară, la Oradea, unde şi-a deschis şi un studio. În 2020 şi-a lansat primul album folk din carieră, „back to the roots”.
„Este ultima dată când mai urc pe o scenă. A trecut timpul şi, odată cu el, şi eu…”, a spus Traian Cosma pe scena festivalului de folk. Doreşte să se retragă, la 71 de ani, pentru că se simte „prea bătrân” pentru lumea muzicală şi în plus, în ultimii ani nici nu a mai fost invitat să cânte. A oferit celor prezenţi în Parcul Bălcescu piesele proprii „Zid deasupra căderii” şi „Casa mea”, încheind cu piesa lui Leonard Cohen, „Dance me to the end of love”.
Un alt moment emoţionant l-a creat Mircea Bodolan, care după ce a interpretat piesa „Rănitul dintre linii”, prima piesă a sa în cadrul Cenaclului Flacăra, şi-a amintit de concertul din 2018, „Menestrelii Cetăţii Oradea & invitaţii”, inclus în Festivalului Medieval. Atunci a avut ocazia să fie pe aceeaşi scenă cu regretatul Dan Andrei Aldea, pentru care a rugat publicul să se ridice şi să păstreze un moment de reculegere în memoria artistului. Prima seară s-a încheiat cu concertul Magdei Puşcaş, care i-a avut alături pe Alexandra şi pe Ioan Onişor.
În a doua zi programul a început cu tânărul folk-ist Andrei Arad. I-au urmat Corina și George Nica şi Florin Paul Camen. Demonstraţia de virtuozitate a venit apoi de la „romanticii pasageri” Călin Pop și Raul Silaghi, urmaţi pe scenă de Cătălin Stepa. Festivalul a fost încheiat de Mircea Rusu, care a fost prima sa participare în Festivalul de Folk de la Oradea.
O ediţie specială
În cadrul festivalului, duminică au fost lansate mai multe cărţi: „Terapie prin vers” a Corinei Nica (Brașov), „Lumina din cuvinte” scrisă de Eugenia Ponta Pete (Pecica, Arad), Carmen Ifrim Săsărman (Ștei) a lansat cartea pentru copii „La pas prin împărăția îngerilor”, Ioan Vasile Marcu (Arad) a adus volumul „Iarbă pentru îngeri” iar președintele Asociației Culturale ProLirica Oradea, Mihaela Dindelegan şi-a prezentat cărţile „Cuvinte-n flăcări” şi „Taifas cu Nemesis”.
„Ediția din acest an a Festivalului Național de Folk Pro Lirica Oradea a fost una specială, având în vedere organizarea bazată exclusiv pe sprijinul sponsorilor. Ne bucură extrem de mult faptul că programul a fost chiar mai bogat decât în edițiile anterioare, cu câte patru invitați pe seară din alte județe ale țării. Am reușit să aducem la Oradea nume importante ale folkului românesc, trei dintre aceștia veniți pentru prima dată la Festivalul nostru: Mircea Rusu, Cătălin Stepa și Florin Paul Camen. De asemenea, nu am lăsat nerecompensați artiștii locali prezenți în spectacole. Suntem recunoscători tuturor celor care au contribuit la reușita evenimentului: artiști, spectatori, gazde ale evenimentului, sponsori. Mai presus decât orice, am primit confirmarea faptului că o mână de oameni uniți în slujba unui ideal nobil pot să realizeze lucruri absolut remarcabile! Aceasta este esența experienței folk din 2021”, a spus la încheierea festivalului Mihaela Dindelegan.
Trimite articolul
XAm onoarea sa-l cunosc pe Traian, “boierul” Traian Cosma, intr-adevar s-a intors la radacini in orasul (de adoptie) unde a cunoscut consacrarea alaturi de legendara formatie oradeana de hard-rock Metropol Group.
Pentru muzica niciodata nu esti “prea batran”. Sa ne bucuram cat putem de artistii si cantaretii oradeni, atat timp cat sunt langa noi.
Multa sanatate draga Traian.