Un scurt moment festiv a avut loc ieri, înainte de şedinţa ordinară a Consiliului Local, dedicat împlinirii a a o sută de ani de când Sfatul Ţării din Basarabia a hotărât Unirea cu România.
Gazda evenimentului a fost Ilie Bolojan, asistat de cei doi viceprimari şi de secretarul municipiului, Ionel Vila. În Sala Mare au mai fost prezenți prefectul Ioan Mihaiu, episcopul ortodox Sofronie Drincec, rectorul Constantin Bungău, consilierii locali, directori şi funcţionari din instituţii de stat.
Au mai participat studenţi basarabeni care învaţă la Oradea, iar invitaţii evenimentului au fost prof. univ. dr. Ion Eremia, decanul Facultății de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Republica Moldova, şi Ilie Leahu, viceprimarul comunei Băcioi, localitate înfrăţită cu Aleşdul.
Şedinţa a început cu intonarea Imnului, urmată de un „Tatăl nostru” rostit de episcop. Primarul a fost primul vorbitor, plasând aniversarea în contextul istoric 1918. Momentul de la 27 martie a fost, apreciază Ilie Bolojan, prima etapă din crearea României Mari, urmată apoi până la sfârşitul anului 1918 de Unirea Bucovinei şi a Transilvaniei.
Primarul consideră că personalităţile momentului 1918 au avut inteligenţa de a folosi conjunctura internaţională în avantajul tinerei lor naţiuni. A punctat modul în care cei care au avut curajul de a vota pentru Unire, în Sfatul Ţării, au plătit ulterior cu viaţa, deportarea sau ani grei de puşcărie. Printre alţii, i-a numit pe Ion Pelivan, Ion Inculeţ, Pan Halippa, Daniel Ciugureanu.
Profesorul Ion Eremia a trecut apoi la microfon şi, în dulcele grai moldovenesc, a transmis sincere salutări din partea Universităţii de Stat din Moldova.
„Ziua de 27 martie este o zi importantă pentru românii basarabeni. E imporant ca tot ceea ce facem noi cu dumneavoastră să fie împărtășit de tinerii generației de azi. Apreciez prezența noastră la Oradea ca un pas important spre viitor. Ideea Unirii rămâne vie în inima fiecăruia dintre noi”, a spus el.
Citiți principiile noastre de moderare aici!