În primăvara Centenarului Marii Uniri, copiii de la Şcoala Gimnazială nr. 16 Oradea au sărbătorit marţi, împlinirea a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu Regatul României prin votul plebiscitar de la Chişinău din 27 martie 1918, unul dintre momentele importante din istoria ţării noastre care a preces săvârşirea României Mari, pe 1 Decembrie 1918, la Alba iulia.
Elevii clasei a V-a A ai şcolii orădene au susţinut un impresionant moment artistic, încărcat cu emoţie şi patriotism, în faţa propriilor părinţi şi ai altor copii de la aceeaşi şcoală. Ideea realizării acestui mic spectacol cu valoare memorială i-a venit profesoarei de Istorie, Anne Marie Baciu.
„Am vrut să marcăm această zi de calde aduceri aminte, zi care pentru fiecare român ar trebui să fie importantă, şi să sădim în noua generaţie sentimentele care au călăuzit generaţia de aur a celor care acum un secol au pus temelia poporului român”, a spus Anne Marie Baciu.
De la idee la faptă a fost doar un pas. Din colectivul clasei a selectat un grup de nouă elevi, setoşi de cunoaştere şi dornici de a învăţa realităţile istorice, iar timp de două săptămâni au tot repetat o mică piesă de teatru.
Spectacolul a fost interpretat pe o scenă improvizată în locul catedrei şcolare şi a constat în interpretări de versuri şi reliefarea momentelor care au precedat unirea Basarabiei cu Regatul României. Sentimentul de mândrie naţională a fost aprofundat de drapelul naţional etalat în fundal, adus de acasă de profesoara de istorie, chiar tricolorul care l-a însoţit pe tatăl său, fost militar de carieră, pe ultimul său drum.
Pe toată durata spectacolului pe un ecran imens a fost derulat un slide-show realizat care prezenta în imagini momentele reprezentative din istoria neamului românesc în lupta sa seculară pentru libertate, unitate şi unire. Emoţionanta interpretare a smuls ropote de aplauze celor aflaţi în sală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!