Cetățenii Republicii Moldova sunt invitați să își exprime votul atât pentru alegerea președintelui, cât și pentru modificarea Constituției în vederea aderării la Uniunea Europeană.
În România, au fost deschise 16 secții de vot, dintre care trei în București și câte două în Cluj-Napoca și Iași. Celelalte orașe cu secții de vot sunt Bacău, Brașov, Constanța, Craiova, Galați, Oradea, Sibiu, Suceava și Timișoara.
Secția din Oradea este situată la Colegiul Economic „Partenie Cosma” și va fi deschisă până la ora 21:00.
Candidații la alegerile prezidențiale
La acest scrutin, Republica Moldova se confruntă cu un număr record de 11 candidați pentru fotoliul de președinte. Pe primele locuri în buletinul de vot se află:
1. Alexandr Stoianoglo- candidat independent, susținut de socialiști
2. Maia Sandu- candidata PAS
3. Renato Usatîi – Partidul Nostru
4. Vasile Tarlev – Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”
5. Irina Vlah- candidată independentă, fost guvernator al Găgăuziei
6. Ion Chicu- Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei
7. Andrei Năstase – candidat independent
8. Octavian Țîcu – Blocul electoral „ÎMPREUNĂ”
9. Victoria Furtună – candidată independentă
10. Tudor Ulianovschi – candidat independent
11. Natalia Morari – candidată independentă, fost jurnalistă
Referendumul privind aderarea la UE
Buletinul de vot pentru referendum conține o întrebare simplă: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” Alegătorii pot opta pentru „Da” sau „Nu”. Dacă referendumul este validat, Constituția va fi modificată pentru a reflecta obiectivul strategic al țării de integrare în Uniunea Europeană.
Pentru a fi validate, alegerile prezidențiale și referendumul necesită prezența a cel puțin o treime din numărul alegătorilor incluși în listele electorale. În total, în Republica Moldova au fost deschise 1.988 de secții de vot, dintre care 234 în străinătate, cele mai multe fiind în Italia, Germania și Franța.
Citiți principiile noastre de moderare aici!