Când este vorba de luat bani, statul nu acceptă nici o întârziere din partea contribuabililor. Când vine vorba de restituit, devine un adevărat Hagi Tudose. Aşa şi cu taxa auto de poluare, care va fi restituită în cinci ani.
Ordinul 741/2014 stabileşte procedura de efectuare a plăţii sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti a taxei de poluare pentru autovehicule şi a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
Taxa de poluare, dobânzile aferente, precum şi alte sume stabilite de instanţele judecătoreşti, devenite executorii până la 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora, se arată în documentul citat.
Cum se procedează?
Dosarul de restituire a taxei trebuie să conţină mai multe documente. Unul este cererea tip de restituire, care se depune la autoritatea obligată prin hotărâre judecătorească să efectueze restituirea: ANAF sau Administraţia Fondului de Mediu (AFM). Un alt document este hotărârea judecătorească executorie în copie legalizată, plus actul de identitate al persoanei fizice sau a reprezentantului persoanei juridice.
„Cererea se depune în cadrul termenului legal de prescripţie a dreptului de a cere restituirea, respectiv cinci ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere dreptul de restituire (data hotărârii judecătoreşti executorii)”, a precizat Vasile Farc, reprezentantul Compartimentului Mass-Media de la Finanţele bihorene.
Organul fiscal competent întocmeşte „Raportul privind restituirea sumelor stabilite de instanţele de judecată prin hotărâri executorii şi transmite Administraţiei Fondului pentru Mediu o copie a cererii de restituire, copii ale anexelor de la cerere şi o copie a referatului. În termen de cinci zile de la data înregistrării la AFM a solicitării, AFM transmite organului fiscal graficul tranşelor anuale aprobate la restituire. Graficul cuprinde perioada de restituire pentru fiecare tranşă anuală şi cuantumul tranşelor.
Restituirea banilor
Prima tranşă din sumă, 20%, se va restitui în luna următoare datei comunicării graficului de către AFM organului fiscal. Pentru următoarele tranşe (cote parte de 20%) restituirea se va face în luna aprilie a fiecărui an din următorii patru pentru cererile depuse în primul semestru şi în luna noiembrie a fiecărui an pentru cererile de restituire depuse în al doilea semestru.
„Organul fiscal întocmeşte decizia de soluţionare a cererii de restituire pe care o comunică contribuabilului împreună cu o copie a graficului tranşelor anuale aprobate la restituire”, a explicat Vasile Farc. Pentru plata fiecărei tranşe anuale, organul fiscal competent constată şi operează eventualele compensări cu obligaţii fiscale restante existente în evidenţa plăţilor până la data plăţii fiecărei tranşe.
În cazul contribuabililor persoane juridice, restituirea sumelor cuvenite se efectuează numai prin decontare bancară în contul bancar indicat prin cererea de restituire. Persoanele fizice pot primi banii prin cont bancar sau în numerar.
„Taxa de poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante şi cheltuielile de judecată se actualizează cu indicele preţurilor de consum comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Dobânda stabilită de instanţele judecătoreşti se calculează până la data plăţii integrale a fiecărei tranşe”, a subliniat reprezentantul Fiscului bihorean.
În Bihor au de recuperat taxa auto de poluare circa 1.000 de contribuabili. Pentru 40, Finanţele bihorene au înaintat deja documentaţia la AFM.
Citiți principiile noastre de moderare aici!