În cadrul noului PNDR 2014-2020, s-a renunţat la vechiul concept de „UDE” (Unitatea de Dimensiune Economică) care se referea la dimensiunea economică a unei exploataţii agricole determinată pe baza marjei brute standard a exploataţiei.
În prezent, modul în care se calculează dimensiunea fermei se bazează pe „SO”, mai exact valoarea producţiei standard.
Importanţa acestor coeficienţi rezidă din faptul că pe baza lor un fermier se poate încadra pentru o anumită măsură de investiţie cu fonduri europene sau poate fi declarat chiar neeligibil. În funcţie de dimensiunea fermei un proiect poate atrage şi sume mai importante de bani europeni.
Cum se calculează
Un exemplu în acest sens poate fi observat în cadrul submăsurii 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, în cadrul căreia solicitantul eligibil trebuie să dispună de o fermă de minimum 12.000 SO.
Acest lucru, conform coeficienţilor de producţie, ar însemna de exemplu o fermă de 23 de hectare de grâu comun. În cazul apicultorilor de exemplu, cineva care ar dori să acceseze această măsura ar trebui să aibă peste 230 de familii de albine, conform coeficientilor de producţie.
Modul de calcul presupune înmulţirea coeficientului de productie standard (grâu comun = 529,67) cu numarul de hectare cultivate. De exemplu, 529,67, pentru grâu comun, înmulţit cu 30 de hectare cultivate ne va oferi o dimensiune a fermei de 15.870 SO. Fermele care au mai multe tipuri de culturi vor cumula SO-urile pentru fiecare cultură în parte.
Cei mai mari coeficienţi de producţie îi au legumele proaspete, pepeni căpşuni cultivate în aer liber, în grădină şi anume 7914,85, lorile şi plantele ornamentale cultivate în spaţii protejate 96808,28 iar printre cei mai mici culturile textile 47 şi păşunile 94,74.
Citiți principiile noastre de moderare aici!