În acelaşi timp, există reglementări care nu se mai regăsesc în noul cod. Principala modificare este reducerea cotei de TVA de la 20% la 19%. De asemenea, a fost eliminată „taxa pe stâlp”, impozitul pe construcţiile speciale.
CASS
Codul Fiscal aduce noutăţi şi în ceea ce priveşte contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS). Astfel, pentru veniturile sau cele asimilate salariilor, dacă totalul veniturilor obţinute lunar va fi mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, contribuţia individuală se va calcula în limita acestui plafon. Şi în cazul persoanelor care obţin venituri din pensii, în situaţia în care acestea depăşesc valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, CASS individuală se va calcula în limita acestui plafon.
Şi pentru veniturile din activităţi independente realizate în 2017, baza lunară de calcul nu va putea fi mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut. Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se reţine la sursă, bazele lunare de calcul nu vor putea fi mai mari decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut.
Noutatea este că din 2017, spre deosebire de anul 2016, veniturile din drepturi de proprietate intelectuală vor fi incluse în baza de calcul a CASS, chiar dacă beneficiarul va obţine venituri din salarii, pensii sau activităţi independente, aplicându-se însă plafonarea bazei lunare la cinci câştiguri salariale medii brute. De asemenea, şi veniturile obţinute din dividende vor fi incluse în baza de calcul a contribuţiei la sănătate, chiar dacă beneficiarul este salariat, cu menţinerea aceleiaşi plafonări de cinci salarii medii brute.
Aceeaşi bază de calcul, de maxim cinci salarii medii brute, se va aplica şi pentru veniturile din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, dar şi pentru veniturile investiţii şi din alte surse. În situaţia persoanelor fizice care beneficiază de drepturi băneşti lunare ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, precum şi a celor care primesc indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului, dacă totalul veniturilor obţinute lunar va fi mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, contribuţia individuală se va calcula în limita acestui plafon.
Citiți principiile noastre de moderare aici!