Conform unui proiect legislativ lansat în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii, se modifică o serie de aspecte referitoare la actele necesare accesării subvenţiilor, contractele de arendare, suprapunerile suprafeţelor declarate, controalele încrucişate preliminare, precum şi subvenţiile pentru pajişti permanente.
O primă modificare se referă la modul în care agricultorii fac dovada utilizării terenului, modificându-se articolul 5 din Ordinul 619/2015. Astfel, documentele care fac dovada utilizării terenului şi care atestă că terenul este la dispoziţia fermierului în 2016 sunt: adeverinţa conform înscrisurilor din registrul agricol, aferente anului curent de cerere, copie conform cu originalul a contractului de închiriere/concesiune a suprafeţei agricole, încheiat între fermier şi unităţile administrativ teritoriale, după caz şi o copie conform cu originalul a contractului de concesiune/arendă a suprafeţei agricole, încheiat între fermier şi Agenţia Domeniilor Statului(ADS).
Pentru a beneficia de subvenţii agricole în anul de cerere 2016, fermierii trebuie să depună la APIA, în mod obligatoriu copie de pe cartea de identitate/buletinul de identitate/paşaport/certificatul de înregistrare la oficiul registrului comertului/certificatul de înregistrare fiscală, după căz, iar în cazul reprezentantului, copie de pe datele de identificare, respectiv carte de identitate/buletin de identitate/paşaport, dovada deţinerii unui cont bancar activ şi procură notarială, în cazul în care fermierul persoană fizică împuterniceşte o persoană pentru depunerea cererii unice de plată în numele său sau pentru a-l reprezenta în relaţia cu APIA.
Schimbări
De asemenea, o serie de modificari apar şi în ceea ce priveşte contractele de arendare. Cele care sunt incluse pentru dovada utilizării terenului vor respecta prevederile art. 1.836-1.850 din noul Cod Civil. Contractele de arendare încheiate înaintea intrării în vigoare a noului Cod Civil continuă să îşi producă efectele până la data încetării prin modalităţile stabilite prin contract.
În ceea ce priveşte suprapunerile suprafeţelor declarate „în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (8) din ordonanţă, în situaţia în care se constată că terenul face obiectul cererilor a doi sau mai mulţi solicitanţi, APIA, în termen de 30 de zile calendaristice, va notifica solicitanţii, care au obligaţia să rezolve litigiul. Dacă litigiul nu se rezolvă în termen de 30 de zile calendaristice de la primirea notificării, suprafaţa de teren supradeclarată nu este eligibilă la plată în anul curent de cerere, cu excepţia cazurilor în care litigiul este soluţionat în instanţa judecătorească”, se arată în proiectul MADR.
Totodată, suprafeţele declarate în cererile unice de plată pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizării terenului până la data-limită de depunere a cererilor unice de plată sunt neeligibile.
Comisia Europeană a anunţat încă de anul trecut că va introduce un sistem de „controale preliminare” a fermierilor care solicită subvenţii. Această măsură este menită să le ofere fermierilor posibilitatea de a modifica cererile de ajutor şi de plată la timp, pentru a evita reduceri şi sancţiuni administrative. Rezultatele controalelor încrucişate preliminare se notifică fermierului de către APIA în termen de 26 de zile calendaristice de la data limită de depunere a cererii unice de plată.
În cazul în care beneficiarul a fost notificat cu privire la rezultatele controalelor preliminare menţionate, acesta poate modifica cererea unică sau cererea de plată pentru a include toate corecţurile în ceea ce priveşte parcelele individuale în conformitate cu rezultatele respectivelor controale încrucişate, în cazul în care a fost indicată o neconformitate. În acest sens, în termen de maxim 35 de zile calendaristice după data limită a depunerii cererii unice de plată fermierul notificat de APIA poate modifica cererea unică de plată în aplicaţia IPA online.
În cursul controalelor administrative referitoare la utilizarea terenurilor agricole care fac obiectul cererii unice de plată, funcţionarul APIA responsabil cu administrarea cererii unice de plată verifică corespondenţa suprafetelor utilizate înscrise în adeverinţă, cu suprafeţele declarate în cererea unică de plată. În urma verificărilor, funcţionarul APIA responsabil cu administrarea cererii unice de plată notifică, după caz, fermierul pentru clarificări suplimentare, în urma cărora decide dacă sunt necesare măsuri corective de reducere a suprafeţei declarate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!