Cinci zile mai au la dispoziţie contribuabilii care obţin venituri din activităţi agricole impuse la normă de venit pentru declarearea acestora. Conform Direcţiiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor, declararea acestora se face prin depunerea formularului 221 până la data de 27 mai 2013.
Modificări
Începând cu 01.02.2013 au intervenit o serie de modificări în cazul impozitului pe veniturile din activităţi agricole. Astfel, nu sunt venituri impozabile, în înţelesul impozitului pe venit, veniturile obţinute din valorificarea masei lemnoase în volum maxim de 20 mc/an. Impozitul pe veniturile din silvicultură şi piscicultură se determină în sistem real pe baza pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă. Veniturile din activităţi agricole cuprind veniturile obţinute, individual sau într-o formă de asociere fără personalitate juridică, din: cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole şi altele asemenea şi creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală. Veniturile obţinute din valorificarea produselor agricole în altă modalitate decât în stare naturală reprezintă venituri din activităţi independente şi se supun regulilor de impunere proprii categoriei respective. Pentru veniturile din activităţi agricole pentru care nu au fost stabilite norme de venit, venitul net anual se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă.
Veniturile din activităţi agricole pentru care sunt stabilite norme de venit sunt impozabile indiferent dacă se face sau nu dovada valorificării produselor.
Modificarea structurii suprafeţelor destinate producţiei agricole vegetale, a numărului de capete de animale sau a numărului familiilor de albine, intervenite după data de 25 mai, nu conduce la ajustarea normelor de venit, respectiv a venitului anual impozabil.
Un lucru foarte important este faptul că, contribuabilii care obţin doar venituri din activităţi agricole pentru care au fost stabilite norme de venit nu au obligaţii contabile. Normele de venit corespunzătoare veniturilor din activităţi agricole sunt stabilite pentru perioada impozabilă din anul fiscal 2013 cuprinsă între 1 februarie 2013 şi până la sfârşitul anului fiscal. Impozitul pe venitul din activităţi agricole se calculează de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activităţi agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final. Organul fiscal competent stabileşte impozitul anual datorat şi emite decizia de impunere, la termenul şi în forma stabilite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Plata impozitului anual stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectuează către bugetul de stat în două rate egale, astfel: 50% din impozit până la data de 25 octombrie inclusiv şi 50% din impozit până la data de 15 decembrie inclusiv.
Citiți principiile noastre de moderare aici!