Dacă va fi votată și de deputați, atunci anul acesta, numărul de locuri la rezidențiat va fi egal cu al absolvenților, examenul se va da fără semnătura ministrului Educației, iar de anul viitor, doar Ministerul Sănătății se va ocupa de acest examen.
Mai multe locuri la rezidenţiat
Numărul de locuri la rezidențiat va fi egal cu al absolvenților, examenul se va da fără semnătura ministrului Educației, iar din 2020, doar Ministerul Sănătății se va ocupa de acest examen.
Senatul României a adoptat, în şedinţa plenului de marţi, 22 octombrie, cu unanimitate de voturi (72 de voturi “pentru”), o propunerea legislativă care aduce modificări examenului de Rezidenţiat 2019 și din 2020. Dacă va fi votată și de deputați, atunci, anul acesta, numărul de locuri la rezidențiat va fi egal cu al absolvenților, examenul se va da fără semnătura ministrului Educației, iar de anul viitor, doar Ministerul Sănătății se va ocupa de acest examen.
Propunerea legislativă pentru modificarea OG 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului stabileşte că, la nivel naţional, începând din anul 2020, admiterea la rezidenţiat va avea loc în a treia duminică a lunii noiembrie.
În noiembrie
„Ministerul Sănătăţii organizează admiterea în rezidenţiat pe locuri şi pe posturi, prin concurs naţional, în a treia duminică a lunii noiembrie, iar admiterea în rezidenţiatul în medicina de familie, prin test de selecţie, se va face pe baza unei metodologii aprobate prin ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Educaţiei Naţionale, cu excepţia anului 2019. Ministrul Finanţelor asigură resursele financiare necesare şcolarizării prin rezidenţiat la nivelul cifrelor de şcolarizare aprobate. Concursul se organizează pe baza unei metodologii unice elaborată de universităţile de medicină și farmacie, aprobată de senatele universitare”, prevede actul normativ.
Pentru anul în curs, concursul pentru rezidenţiat se va desfăşura la 8 decembrie, aşa cum era stabilit. Totodată, medicii rezidenți, medicii dentiști rezidenți, respectiv farmaciștii rezidenți, care ocupă prin concurs posturi de asistent de cercetare științifică, efectuează pregătirea în afara normei de bază, cu păstrarea tuturor drepturilor de rezident.
De asemenea, actul normativ adoptat de Senat mai prevede că „cifra de şcolarizare pentru rezidenţiat pentru anul 2019 se aprobă prin hotărâre a Guvernului, această cifră fiind egală cu numărul absolvenţilor de medicină cu diplomă de licenţă”. O nouă propunere introdusă în proiectul de lege arată că, începând cu seria de rezidenți noiembrie 2020, examenul poate fi susținut în termen de maximum trei ani de la data încheierii programului de pregătire, iar proba scrisă va consta din subiecte unice pe țară, având o pondere de 50% din media tuturor probelor de examen. O altă modificare se referă la pregătirea în rezidenţiat.
„Pregătirea în rezidenţiat se desfăşoară în mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie acreditate, prin departamentele de învăţământ postuniversitar medical, medico-dentar şi farmaceutic, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum şi în unităţi sanitare ale ministerelor cu reţea sanitară proprie sau în unităţi sanitare aflate în administrarea unităţilor publice locale”, este cuprins în proiectul adoptat de Senat.
Coordonatorii de rezidenţiat
Instituţiile de învăţământ superior cu facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie acreditate, propun Ministerului Sănătăţii coordonatorii de program de rezidenţiat, directorii de program, precum şi responsabilii de formare, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum şi în unităţi sanitare ale ministerelor cu reţea sanitară proprie sau în unităţi sanitare aflate în administrarea unităţilor publice locale.
Pentru programul de rezidenţiatm în specialitatea medicină de familiem sunt nominalizaţi coordonatori de program cadre didactice universitare (profesor, conferenţiar, şef de lucrări) în specialitatea medicină de familie, medicină internă sau pediatrie. Nominalizarea coordonatorilor de program se face de către instituţiile de învăţământ superior din domeniul sănătății acreditate şi cu avizul colegiilor profesionale.
O altă modificare prevede că, după promovarea examenului şi după expirarea stagiului minim aferent specialităţii, ministrul sănătăţii confirmă prin ordin titlul de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist, după caz, în cel mult 30 zile lucrătoare de la ultima zi a sesiunii de examene organizată pentru specialitatea respectivă.
Potrivit documentului, medicii, medicii dentişti şi farmaciştii care aleg posturi în specialitate sunt confirmaţi prin ordin al ministrului sănătăţii, devenind rezidenţi pe post în specialitatea respectivă, cu pregătire în centrul universitar ales.
Proiectul de lege va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Citiți principiile noastre de moderare aici!