Aceste modificări se regăsesc în Legea pensiilor nr. 360/2023, care a abrogat Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 163/2020, reglementând condițiile pentru încheierea unui contract de asigurare socială. OUG nr. 163/2020 a fost abrogată prin Legea nr. 360/2023, iar contractele de asigurare socială încheiate pe baza acesteia au încetat de la 31 decembrie 2024. Această reglementare viza posibilitatea de a cumpăra vechime pentru perioadele în care o persoană nu a realizat stagiu de cotizare.
Persoanele care doresc să își completeze vechimea în muncă pot încheia acum un contract de asigurare socială în baza noilor reglementări, prevăzute de lege. Acestea pot opta pentru o perioadă de maxim 6 ani anterior datei încheierii contractului. Astfel, vor putea achita contribuțiile pentru o perioadă continuă sau discontinuuă, în intervalul în care nu au realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.
Condițiile de eligibilitate
Pentru a încheia un astfel de contract, persoanele trebuie să îndeplinească anumite condiții:
- Să nu fie pensionari la data încheierii contractului;
- Să nu fi realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare într-un alt sistem de pensii (sistem public de pensii din România sau dintr-un alt stat cu care România are acorduri de securitate socială);
- Să nu fi avut obligația de asigurare în perioada pentru care se dorește achitarea contribuției.
Contractul de asigurare socială poate fi încheiat doar pentru perioadele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și vârsta standard de pensionare. Acest lucru înseamnă că nu se pot cumpăra perioade anterioare vârstei de 18 ani sau după atingerea vârstei de pensionare.
Documentele necesare pentru încheierea contractului
Pentru a încheia un contract de asigurare socială, persoana interesată sau, în anumite cazuri, mandatarul acesteia, trebuie să prezinte următoarele documente:
- Actul de identitate al persoanei sau al mandatarului (în original și copie);
- Declarația pe propria răspundere;
- Procura specială autentificată, în cazul în care se dorește desemnarea unui mandatar.
Procura trebuie să fie foarte detaliată, menționând informațiile de identificare ale persoanei care va beneficia de asigurare și ale mandatarului, precum și împuternicirea acestuia de a încheia contractul și de a plăti contribuțiile.
Contribuția de asigurări sociale este calculată pe baza unui venit ales de persoana care încheie contractul. Acesta nu poate fi mai mic decât salariul minim brut pe țară garantat în plată, care pentru anul 2025 este de 4.050 lei. Cota contribuției este de 25%, ceea ce înseamnă o sumă minimă de 1.013 lei pe lună.
Această sumă poate fi plătită într-o singură tranșă sau în mai multe tranșe lunare, dar nu va depăși un an de la data încheierii contractului. Contractul de asigurare socială încetează atunci când contribuția de asigurări sociale este achitată integral. Durata maximă a plății contribuțiilor este de un an de la semnarea contractului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!