Două proiecte transfrontaliere cu partenerii de la Consiliul Județean Hajdu Bihar din Ungaria
Având în vedere că termenul limită foarte apropiat pentru depunerea proiectelor pentru a obține fonduri nerambursabile prin Programul INTERREG de cooperare transfrontalieră România- Ungaria, consilierii județeni bihoreni au aprobat depunerea a două proiecte în parteneriat cu autoritatea județeană din Hajdu-Bihar. Primul proiect, în care CJ Bihor este lider, vizează obținerea de fonduri pentru înființarea unui laborator cultural transfrontalier româno- maghiară, cu o valoare totală de 10, 937 milioane euro, din care partea nerambursabilă ce va reveni județului Bihor va fi de 7 milioane euro, iar cofinanțarea CJ Bihor- 175.000 euro. Al doilea proiect se referă la valorificarea energiei regenerabile în zona transfrontalieră româno-maghiară, în care CJ Bihor este partener, cu o valoare totală de 10, 937 milioane euro, din care partea nerambursabilă ce va reveni județului Bihor va fi de 1,75 milioane euro, iar cofinanțarea CJ Bihor- 43.750 euro. Potrivit informațiilor furnizate de președintele CJ Bihor, banii din cele două fonduri se vor regăsi în viitorul centru cultural multifuncțional care se construiește în spatele Muzeului Județean. Suma care va fi obținută din al doilea proiect va fi utilizată pentru realizarea instalațiilor interioare la viitorul centru.
Tot prin votul consilierilor județeni a fost aprobată propunerea ca un spațiu de la parterul Bibliotecii județene, după finalizarea lucrărilor de extinderea, să fie scos la licitație pentru a deveni o cafenea literară. Ilie Bolojan a anunțat că, după discuția cu directorul bibliotecii, spațiul va mai cuprinde și o librărie, unde abonații bibliotecii să beneficieze de reduceri la cumpărarea de cărți.
Mai mulți angajați cu salarii nete peste 8.000 lei la DGASPC Bihor
Cele mai semnificative reduceri de buget se capitolul Asigurări și asistență socială, mai precis la sumele prevăzute să se plătească angajaților din centrele pentru copii și adulți dar și celor de la sediul de pe strada Feldioara. Reducerile vizează sporurile pentru condiții de muncă, îndemnizația de hrană, vouchere de vacanță, dar cresc sumele alocate inițial pentru plata drepturilor salariale cu 2,057 milioane lei pentru întregul personal din cadrul DGASPC Bihor.
Chestionat în legătură cu creșterile și scăderile de sume față de bugetul aprobat pe 2024, directorul DGASPC, Călin Puia, ne-a declarat că reducerile de bani pentru diverse sporuri sau vouchere sunt efectul promovării unor angajați pe funcții superioare, ceea ce înseamnă venituri salariale mai mare și a fost depășit pragului de 8.000 lei net/lună, care nu mai permite plata acelor bani. Creșterile fondului de salarii la centrele pentru adulți ce aparțin de DGASPC cu 1,8 milioane se datorează, potrivit directorului instituției, tot promovării pe funcții superioare a unor angajați. Întrebat la ce se referă majorarea cu 1,715 milioane a sumelor destinate plății de ajutoare sociale în numerar, Puia susține că ar fi vorba de plata carburanților pentru transportul persoanelor cu handicap, drept prevăzut de lege.
Aeroportul a primit bani în urma insolvenței Blue Air
Rectificarea bugetului Regiei Autonome Aeroport Oradea include creștere cu 27.000 lei a sumelor alocate pentru activități de protocol, conform documentului trimis de regie, explicația fiind banii ce vor fi cheltuiți de instituție pentru inagurarea rutei Oradea- Bergamo în 17 decembrie, diverse întâlniri și discuții cu actuali sau potențiali parteneri comerciali și organizarea evenimentului FAM trip, în perioada 9- 11 decembrie. Banii necesari se vor lua de la capitolul pregătirea profesională a angajaților. Majorarea cu 41.200 lei a lucrărilor la gardul despărțitor din zona terminalului Cargo se va realiza din suma de 162.928 lei, generată de încasarea unui procent de 60 la sută din totalul eligibil de 85 la sută al Proiectului SPICE ajustat, ca urmare a insolvenței Blue Air.
Volumul mare de muncă a unora dintre angajați a generat creșterea sumelor ce trebuie plătite cu titlul de sporuri, iar pentru ca acestea să se poată plăti și în ultimele luni din 2024 este necesară suplimentarea capitolului din buget cu 190.000 lei. În perioada ianuarie- septembrie 2024, regia a plătit sporuri în cuantum de 483.893 lei, cu o creștere de 65 la sută față de aceeași perioadă din 2023. Consilieri județeni au mai aprobat, cu abținerea grupului PSD, actualizarea indicatorilor cheie de performanță pentru anul 2024, document care este prevăzut pentru toți membrii Consiliului de administrație de la R.A. Aeroportul Oradea.
Terenuri trecute de la primării la Consiliul Județean
Pentru realizarea investițiilor prevăzute în proiectul de creștere a mobilității urbane pe drumurile județene din zona metropolitană, respectiv pe DJ 767 J, 797 D, 797 E, 797 F, 797 G, Consiliul Județean a declarat interesul public județean asupra mai multor suprafețe de teren care aparțin domeniul public a municipiului Oradea și comunelor Oșorhei și Nojorid. Suprafețele care fac obiectul deciziei de trecere în domeniul public al Consiliului Județean se prezintă astfel: Oradea va preda 418 mp, Nojorid- 459 mp, iar Oșorhei- 347 mp. Preluarea terenurilor se va face prin proces verbal de predare- primire încheiat între CJ și cele trei primării. Potrivit președintelui CJ, aceste transferuri de proprietate între primării și Consiliul Județean erau necesare pentru a clarifica situația unora dintre terenurile pe care s-au realizat centurile ocolitoare de la Nojorid și Oșorhei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!