Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 39 din 2010, care a intrat în vigoare la data de 28.04.2010, aduce o serie de modificări Codului de procedură fiscală. Potrivit lui Ioan Mihaiu, directorul coordonator al Finanţelor bihorene se referă la încetarea existenţei Comisiei de proceduri fiscale care a funcţionat în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). De asemenea, metodele de control fiscal aplicate de către organele de inspecţie fiscală se completează cu metodele indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor. „Abrogarea prevederilor privind cesionarea creanţelor fiscale deţinute de către ANAF, datorate de contribuabili este o altă modificare adusă de OUG 39/2010”, a subliniat Ioan Mihaiu.
Competenţe
Au mai fost modificate limitele de competenţă privind soluţionarea deciziilor de impunere şi actelor administrative fiscale asimilate acestora. „Astfel, structurile specializate din cadrul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene au competenţe pentru contestaţiile având drept obiect cuantificat până la trei milioane de lei. La fel şi structurile din cadrul direcţiilor judeţene şi municipiului Bucureşti pentru administrarea contribuabililor nerezidenţi care nu au pe teritoriul României un sediu permanent, pentru contestaţiile formulate de aceştia având drept obiect cuantificat până la trei milioane de lei”, a precizat directorul Fiscului bihorean.
Pentru contestaţiile având drept obiect cuantificat de trei milioane de lei sau mai mare, contestaţiile formulate împotriva actelor emise de organele centrale cu atribuţii de inspecţie fiscală sunt de competenţa direcţiei de specialitate din cadrul ANAF.
Dispoziţiile referitoare la competenţele de soluţionare ale contestaţiilor formulate de către contribuabili împotriva actelor administrative fiscale, se aplică şi celor aflate în curs de soluţionare la data intrării în vigoare a modificărilor prezentate mai sus.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!