Printre instituțiile incluse în programele de investiții ale Ministerului Educației, Guvernul a decis să finanțeze, în prezent, trei dintre acestea: Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din Oradea și Universitatea Politehnica din București.
„Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din Oradea, precum și Politehnica București vor beneficia de sprijin pentru finalizarea lucrărilor la căminele studențești aferente. Ministerul Educației va primi o suplimentare bugetară de 40 de milioane de lei în acest sens, bani necesari pentru continuarea investițiilor și extinderea spațiilor de cazare și de învățământ”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, la finalul ședinței de guvern organizate miercuri.
Construirea unor cămine studențești care să includă spații multifuncționale și facilități moderne este esențială pentru implementarea strategiei de dezvoltare pe termen mediu și lung a universităților, care se află într-un proces constant de extindere și adaptare a ofertei educaționale și de formare.
„Astfel că în Programul de Investiții al Ministerului Educației, anexa la Legea bugetului de stat pe anul 2024, este cuprins un număr de 7 cămine studențești aflate în diferite stadii de execuție și ale căror lucrări este necesar a se finaliza în perioada imediat următoare deoarece instituțiile respective nu pot onora cererile de cazare pentru începerea anului universitar 2024-2025. Printre aceste instituții se regăsesc Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din Oradea, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica din București etc.”, potrivit Notei de fundamentare ce însoțește Hotărârea de Guvern.
Lista investițiilor din programul Ministerului Educației se dovedește a fi mult mai amplă:
„Totodată, în Programul de Investiții al Ministerului Educației, anexa la Legea bugetului de stat pe anul 2024, sunt cuprinse și obiective de investiții care vizează atât edificarea unor clădiri cu destinația de spații de învățământ, precum și consolidarea și modernizarea celor existente. Cum ar fi: Extindere spații de învățământ prin supraetajare a clădirii existente – Laborator de Hidraulică și Protecția Mediului la Universitatea Tehnică de Construcții București, Facultatea de Muzică la Universitatea din Oradea, Spații de învățământ la Universitatea „Valahia” din Târgoviște, Consolidare clădire Facultatea de Construcții Civile și Industriale la Universitatea Tehnică de Construcții din București, Reabilitare spații de învățământ la Universitatea „Transilvania” din Brașov, Consolidare imobil Casa Robescu a Universității de Artă din București, Clădire C4 Pavilion Central la Universitatea Științele Vieții din Iași, Reparații capitale Corp E la Universitatea de Arte din Iași, Reabilitarea termică a imobilelor str. Domneasca nr. 142 și nr. 155 la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Reabilitare spații de învățământ – Corp J la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava etc.”, conform aceleiași Note de Fundamentare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!