Organizată de Federaţia Patronilor Bihor, sub înaltul patronaj al Uniunii Naţionale a Patronatului Român, Gala Top Branduri Bihorene a fost nu numai un prilej menit a evidenţia performanţele mediului de afaceri local şi a omagia personalităţi din diferite domenii, ci şi pentru a marca 25 de ani de existenţă a Federaţiei. Gala Top Branduri Bihorene se află la cea de-a VI-a ediţie, iar în ultimul an, de când preşedintele FPB Ioan Lucian a preluat şi conducerea naţională a UNPR, Gala Brandurilor se organiyează şi în alte judeţe din România. De altfel, aşa cum sublinia în deschiderea Galei Top Branduri Bihorene 2016 preşedintele Ioan Lucian „model Bihor al FPB a fost propus şi acceptat la nivel naţional, fiind model de reprezentativitate, dar şi din perspectiva soluţiilor oferite la poziţiile beligerante dintre autorităţi şi oameni de afaceri. Ce se întâmplă în Oradea e un exemplu pentru întreaga ţară. Nicăieri nu s-a întâmplat ca o mişcare patronală să aibă puterea modelului din Bihor”.
În fiecare an, Gala Top Branduri Bihorene şi-a obişnuit participanţii cu prezenţa unor invitaţi de marcă: Maia Morgerstern, Principele Radu, fostul premier Petre Roman, Monica Tatoiu şi alţii. În acest an, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat în ultima clipă că nu va ajunge la Teatrul Regina Maria, locul care a găzduit evenimentul. Acesta şi-a motivat absenţa cu participarea la festivitatea depunerii jurământului de către noul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Acesta a transmis însă un mesaj, citit de vicepreşedintele FPB Dorel Puchianu, prin care asigură mişcarea patronală de susţinerea instituţiei. Aproximativ 300 de reprezentanţi ai mediului de afaceri local, dar şi invitaţi ai mişcării patronale din Ungaria au fost nerăbdărori să afle premianţii din acest an.
Gala a fost moderată, cum nu se putea mai bine de către Dacian Palladi, care a demonstrat nu numai că e un fin cunoscător al mediului de afaceri, un talentat orator, dar şi un show-man.
Excelenţele lor!
Premiile de excelenţă au fost oferite în baza unui studiu de piaţă cu tema “Mediul de afaceri românesc şi poziţionarea acestuia în noua economie”, realizat de “Soluţii avansate” şi facultatea Grifitts Management din cadrul Universităţii Emanuel. Concluziile acestui studiu au fost prezentate de Alex Stanciu, care a spus, în linii mari, că 77% dintre firmele respondente consideră că sunt limitate în procesul de inovare de găsirea de talente, că 83% dintre repondenţi au un cod de etică şi conduită şi că 27% dintre repondenţi au planificate de două ori pe săptămână întâlniri de lucru cu angajaţii.
Premiul de excelenţă pentru inovare şi dezvoltare a fost oferit de membrul Colegiului Permanent al FPB Adrian Rotariu şi a revenit companiei Pard Vest, specializată în producţia de pardoseli industriale, beton amprentat şi răşini epoxidice.
Premiul de excelenţă pentru etică în business a fost oferit de deputatul şi avocatul Ioan Cupşa şi i-a revenit firmei Optimedia, producătoare de tâmplărie termopan. Ioan Cupşa a asigurat asistenţa că alăturarea „etică şi business” e absolut nimerită şi a subliniat că „fără antreprenori nici o societate normală nu poate exista”, iar meritul celor care rezistă pe piaţă este că ştiu care este „linia fină între comportamentul acceptabil social şi cel condamnabil ”. Premiul pentru dezvoltarea profesională a angajaţilor a fost decernat dealer-ului auto Motor Mivado şi a fost înmânat de prefectul Claudiu Pop care a ţinut să-şi reafirme poziţia de partener al mediului de afaceri şi speranţa că acţivităţile de tipul win-win sunt cele care vor domina mediul de afaceri astfel încât societatea să prospere. Premiul de excelenţă acordat pentru un înalt nivel de pregătire digitală i-a revenit companiei Connectronics şi a fost înmânat de directorul Centrului de afaceri Bancpost Sorin Muscă.
Notorietate, dezvoltare
Primul moment artistic al serii a fost oferit de Şcoala de muzică Logos, un preambul cum nu se poate mai nimerit pentru următoarea secţiune a premianţilor, cea destinată bihorenilor care au contribuit la creşterea notorităţii oraşului şi la dezvoltarea lui.
Toth Ştefan, fondatorul Clubului Fotografic Nufărul a fost premiat de deputatul Szabo Odon. Premiantul a ţinut să spună că mulţumeşte Federaţiei pentru că nu a uitat de oamenii de cultură, aşa cum deoseori se întâmplă. „Este extraordinar când cineva se gândeşte la cultură… dumneavoastră fugiţi după bani, iar noi după dumneavoastră…” a spus renumitul fotograf. Laudatio pentru următorul premiant l-a făcut Sorina Bradea. A spus despre acesta că asemenea multor participanţi la eveniment a absolvit la Gojdu, dar a fost coleg cu DR Popescu, Doina Sălăjean, că a urmat studii la Bucureşti unde are amintiri cu Labiş, Fănuş Neagu. A publicat primul volum la 11 ani. Se numea Primul pas. De atunci a făcut mulţi paşi.. „ Este vorba de omul de cultură Mircea Bradu. „Sunt onorat şi bucuros că aţi venit la Teatru. Aceasta a fost mereu marea mea bucurie… M-a întrebat o tânără jurnalistă cum am obţinut succesul? I-am spus că tot ceea ce mi-am propus în viaţă am reuşit. Se spune că în viaţă trebuie să sădeşti un pom, să clădeşti o casă… Eu am construit două case, am patru copii, am pus două livezi şi am scris 15 cărţi. Asta este viaţa mea! ”, a spus Mircea Bradu în aplauzele asistenţei.
Unul dintre cele mai apreciate momente ale serii a fost prezenţa la gală a PS episcopul greco-catolic Virgil Bercea. Preşedintele Ioan Lucian a mărturisit că a ţinut din tot sufletul ca el să acorde distincţia supranumită „un premiu pentru un om adevărat, deosebit”, unui om „care impune respect, evlavie şi atunci când trece pe stradă ” , adică PS Episcopul Virgil Bercea. „Dumnezeu să vă binecuvânteze! Curaj! Cu Dumnezeu înainte!” a fost mesajul unuia dintre cei mai iubiţi bihoreni pentru mediul de afaceri. Profitând de prezenţa pe scenă a PS, Dacian Palladi a îndemnat invitaţii „Să nu uităm a ne uita în sus! Fiindcă de prea multe ori ne uităm în stânga şi în dreapta!”Fondatorul Facultăţii de Farmacie din Oradea Gheorghe Mermeze, alt premiant al serii, nu a uitat să spună că „am în suflet două persoane care m-au ajutat în principiul meu de a construi: regregatul rector Teodor Maghiar şi Doina Ignat”. Primarul de Ţeţchea, Bujor Chirilă, premiat de Dorel Puchianu a mărturisit simpatia şi empatia pentru mediul de afaceri, „plămânii unei comunităţi”, dar şi parteneriatul corect şi de încredere pe care l-a avut, în special, cu Holcim spre binele locuitorilor din Ţeţchea cărora le-a mulţumit pentru încredere. Vasile Fonoage a premiat-o pe Maris Puşcov, coregraful care a reuşit să obţină premiul pentru cea mai bună coregrafie chiar în oraşul dansului, la Viena. „Doresc să împart acest premiu cu aceşti tineri şi copii care mi-au fost şi îmi sunt elevi”, a spus fost balerină a Operei Naţionale. Administratorul firmei Ro&Co, Cornel Sabău, responsabil de informatizarea Primăriei – a fost premiat de city managerul Eduard Florea. Fiindcă nu există orădean care să nu fi fost măcar o dată la Continental, din galeria selectă a oamenilor care au schimbat faţa oraşului nu putea lipsi managerul Andrei Pop. Directorul Colegiului Tehnic Traian Vuia, aflat la 50 de ani de existenţă, Omer Ismet a urcat pe scenă pentru a fi premiat. „Noi am fost, suntem şi vrem să rămânem cea mai bună şcoală tehnică şi vrem să dăm cei mai buni angajaţi ai agenţilor economici din oraş cu care suntem parteneri”, a spus Omer Ismet. Maria Sabin era, aşa cum a mărturisit Florian Serac managerul SCT Felix, singurul om din sală care putea să-i producă emoţie. Astfel că, alegerea ca vicepreşesintele FPB să-l premieze pe amnagerul SCT Felix a fost inspirată. „Mulţumesc pentru evidenţiere. De-a lungul timpului, aşa mi-a fost dat mie să beneficiez de rezultatul colectivului. Le mulţumesc angajaţilor şi celor care au înţeles că pentru a exista pe piaţă trebuie să investim la Felix”, a spus Florian Serac.
Prin persoana lui Constantin Jurcă, FPB a mai premiat VPK din Salonta. Premiile pentru Asociaţia Româno Germană Asteldorf şi Ansamblul”Nuntaşii Bihorului” au încheiat gala de premiere. Periodic, FPB acordă bihorenilor cu merite deosebite Ordinului “Vultul Negru”. Surpriza pe care membrii Colegiului Director al Federaţiei au făcut-o la 25 de ani de la înfiinţarea FPB a fost să acorde acest ordin chiar preşedintelui Ioan Lucian. Conform vicepreşedintelui FPB Sorina Bradea, premiul a fost acordat “unui om care indiferent ce s-a întâmplat cu Federaţia Patronilor, că a fost în creştere, în criză, iar apoi din nou în creştere, a crezut în ea”.
Ioan Lucian, vizibil emoţionat a avut nevoie de sprijinul fiului său Ian pentru a-şi ridica premiul. Dezinvolt de obicei, Ioan Lucian şi-a ţinut discursul în lacrimi, la fel cum părintele Lucian, tatăl său, îşi ştergea lacrimile de bucurie într-una dintre loji. Ioan Lucian a mulţumit celor mai importanţi oameni din viaţa sa, copiii săi: Anca, George şi Ian, celor patru consilieri din viaţa sa: părinţii şi frații săi, preşedintelui director general al Casei Lucian, soţia sa, celor care l-au susţinut şi când business-ul s-a aflat pe cote ca cea a muntelui Kilimangiaro, dar mai cu seamă când afacerile au fost în Groapa Marianelor. “Abordăm împreună un nou proiect naţional”, a spus Ioan Lucian, mesajul său fiind acela de reconstruţie şi fortificare a Uniunii Naţionale a Patronatului Român.
Citiți principiile noastre de moderare aici!