„Pe acest site elevii vor găsi structura subiectelor pentru ambele tipuri de probe ale examenului, dar şi precizările metodologice referitoare la cerinţe şi modalităţile de evaluare ale acestora”, a spus inspectorul şcolar general Dorel Luca, care a participat săptămâna trecută la Sinaia la dezbaterile, organizate de Ministerul Educaţiei, pe tema „noua metodologie de desfăşurare a examenului de bacalaureat şi admitere în licee”.
Competenţe
„La proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română elevii vor avea de lecturat un text care va avea între 100 şi 200 de cuvinte, după care candidatul va trebui să răspundă la unele întrebări. Comisia va fi formată dintr-un profesor care a predat la clasă şi altul care nu predat la clasă”, a anunţat Dorel Luca.
„Rezultatul evaluării competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba română nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă lingvistică în procesul comunicării orale, din perspectivă lexico-semantică, morfo-funcţională şi pragmatică, corespunzător grilei aprobate la nivel naţional, în conformitate cu descriptorii din programul de bacalaureat”, a mai spus inspectorul Dorel Luca.
Varianta de subiect prezentată pe site-ul Ministerului la proba de evaluare a competenţelor digitale include întrebări referitoare la localizarea unui director, utilizarea fişierelor de tip .doc, .xls şi .ppt, rolul programelor antivirus şi chestiuni legate de navigarea pe internet.
Dorel Luca spune că la proba de certificare a competenţelor digitale va exista o problemă pentru că nu toţi elevii au studiat informatica. În opinia lui Luca, probele orale vor duce la o relaxare a examenului de BAC.
Două etape
Ministerul a anunţat că Bacalaureatul va avea din acest an şcolar două etape. În prima, pe parcursul anului şcolar, la probele orale, vor fi evaluate competenţele de comunicare în limba română, în limba maternă şi cele de limbi străine, precum şi probele de verificare a cunoştinţelor de folosire a computerului. Aceste evaluări sunt obligatorii chiar dacă nu vor fi notate. La final elevii vor primi câte un certificat de competenţă. În a doua etapă, care va avea loc la sfârşitul clasei a XII-a, elevii vor susţine trei, respectiv patru probe scrise, în cazul elevilor care au studiat în limba maternă. Aceste probe vor fi: limba română, o probă obligatorie corespunzătoare profilului şi una la alegere, în funcţie de profil. Nota finală va fi media aritmetică a celor trei sau patru probe scrise, în cazul celor care au dat examen scris şi în limba maternă.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!