Alături de membri ai asociațiilor partenere, membrii Asociației ,,Scola Nostra” din Săcueni au participat la diferite activități privind incluziunea socială, tema principală a parteneriatului. Acesta este finanţat cu 20.000 de euro prin programul Lifelong Learning al Comisiei Europene, subprogramul GRUNDTVIG, prin Agenţia Naţională Bucureşti.
Gaza acestei mobilități a fost Fundația Foyer, din Londra, înființată în 1992. Rețeaua Foyer cuprinde 120 de centre, atât în mediul urban, cât și cel rural, centre care oferă găzduire și programe de învățare și de dezvoltare personală tinerilor aflați în dificultate, vârsta acestora fiind între 16 și 25 de ani. Acești tineri sunt încurajați să își descopere calitățile și să transforme ideile pe care le au în soluții eficiente care să îi ajute să ducă o viață independentă.
,,Dacă la noi în țară ne confruntăm cu persoane adulte aflate în dificultate, fără locuință, fără loc de muncă, am fost surprinse să aflăm de numărul destul de mare al tinerilor din Anglia aflați în această situație. Anual, numai Fundația Foyer ajută aproximativ 10.000 de tineri aflați în această situație, oferindu-le găzduire și sfaturi, sprijinindu-i să-și descopere propriul drum în viață”, au declarat coordonatoarele proiectului, Egeresi Ingrid și Goel Mariana.
Ajutor
Un exemplu care ilustrează activitățile Fundației Foyer este Centrul pentru tineri din orașul Harlow. Acesta oferă găzduire pentru 116 tineri fără locuință, cazarea acestora făcându-se în două clădiri. În prima clădire sunt 76 de apartamente cu o cameră, utilate, pentru cei care au nevoie de consiliere și sprijin pentru a se putea descurca singuri, iar în cea de-a doua clădire sunt 40 de apartamente, care oferă mai multă independență. Locatarii se pot muta din prima clădire în cea de-a doua numai după ce dau dovadă de responsabilitate, după ce participă la programe de dezvolare personală și după ce ating anumite obiective stabilite de comun acord cu coordonatorii. Costurile necesare sunt suportate de către municipalitate, dar în cazul în care tinerii au o slujbă, contribuie și ei cu o mica parte la cheltuielile lunare. Perioada maxima de ședere este de 2 ani. Implicarea tinerilor în activitățile desfășurate în comunitatea în care locuiesc le dă șansa să își valorifice talentele și îndemânările pe care le au, dar și să își întărească încrederea în sine, devenind mai responsabili.
O altă activitate de success în cadrul Fundației Foyer este concursul Pop Up Talent, prin care tinerii sunt încurajați să se folosească de talentul pe care îl au. Ei pot să încerce să obțină chiar și o mica bursă pe care să o folosească pentru a participa la cursuri de formare sau pentru a-și cumpăra anumite materiale de care au nevoie. Următoarea întâlnire va alea loc la Berlin, în primăvara anului 2015.
Citiți principiile noastre de moderare aici!