Referendumul pentru stabilirea modalității de alegere a rectorului și actualizarea Cartei universitare sunt tema dezbaterilor organizate la Universitatea din Oradea în aceste zile.
Prima dezbatere a avut loc miercuri, 4 septembrie, iar a doua este planificată pentru vineri, 6 septembrie, de la ora 12:00.
Doar 50 de persoane au luat parte la dezbaterile din prima zi, dintre care opt studenți. Foarte puțini în comparație cu numărul de cadre didactice care ar trebui să participe (884 de cadre universitare). Se speră la o participare mai mare, vineri.
Președintele Senatului Universității din Oradea, Relu Căuș, le-a prezentat Carta votată de senatori, precum și articolele respinse de Ministerul Educației și a dat astfel drumul la dezbateri.
Principalul subiect discutat a fost alegerea reprezentantului în Senat. Propunerea, prezentată de Căuș și analizată în mai multe comisii, a fost ca aceasta să se facă la nivelul facultăților. Până în prezent, membrii Senatului erau aleși de toți cei cu drept de vot. Noua propunere e ca ei să își aleagă membrii în Consiliul facultății.
„Trebuie să respecte două principii: reprezentativitate și eficiență decizională. Evident, contează și dimensiunea facultății, când se stabilesc locurile în Senat”, a spus Aurel Căuș.
Propunerea a fost agreată de majoritatea celor prezenți. Urmează ca aceasta să treacă însă și de votul senatorilor universității. Un alt subiect dezbătut a fost cel al redimensionării Senatului Universității din Oradea. Până acum, în Senat au existat 57 de cadre didactice (din totalul de 77 de membri), raportat la numărul de cadre didactice cu acest drept (1070). S-ar putea însă ca, după dezbateri, numărul acestora să scadă la 47-48, dat fiind că numărul de cadre didactice al Universității din Oradea este de 884.
De asemenea, s-a discutat și despre propunerea de demitere a rectorului în cazul unui prost management, care a fost respinsă, de altfel, de către Ministerul Educației.
Fără penali în Universitate
Un subiect care a stârnit multe reacții a fost cel legat de persoanele condamnate. Subiectul a fost adus în discuție de Ioan Chereji, decanul Facultății de Protecția Mediului, care a cerut să fie eliminat articolul conform căruia persoanele condamnate trebuie să-și piardă calitatea de cadru didactic. Articolul a trecut de Ministerul Educației, însă Chereji a pretins că situația ar trebui analizată de la caz la caz.
„Din punctul meu de vedere, acest articol ar trebui abrogat. Acești oameni au fost deja condamnați de instanță și și-au ispășit pedeapsa, deci au plătit pentru fapta lor. Trebuie rediscutat acest aspect. Peste 30 de cadre didactice ar trebui să plece din Universitate, în caz că se aplică. Una e să fii condamnat pentru corupție sau plagiat și alta pentru un ultraj, fiindcă, poate, te-ai luat la ceartă cu un polițist”, a exemplificat Chereji.
Pe de altă parte, alții consideră că cei de la catedră trebuie să fie exemple de moralitate și integritate.
„Nu e suficient să fii mare specialist. Noi, la catedră, trebuie să fim exemple de moralitate. Se pot naște discuții pe această temă. În mod normal, oricine ne poate da în judecată, pentru că instanța ar trebui să menționeze dacă persoana mai este sau nu compatibilă cu funcția”, a spus Aurel Căuș.
Propunerile dezbătute cu mediul academic vor fi supuse votului Senatului Universității.
„În urma acestor dezbateri, se poate stabili un curent sau altul”, este de părere șeful Senatului.
În mod cert, Carta Universității nu va fi avizată dacă nu se îndreaptă articolele respinse de Ministerul Educației.
Dezbaterile continuă vineri, 6 septembrie. Totodată, Universitatea din Oradea se pregătește și de Referendumul pentru stabilirea modalității de alegere a rectorului. Acesta va avea loc marți, 10 septembrie, între orele 10:00 și 16:00, la Biblioteca Universității și va aduce la urne cadrele didactice titulare și cercetătorii, precum și studenții din Senat și din Consiliile facultății.
În cazul în care nu va exista cvorum, procesul va fi reluat joi, 12 septembrie. Sursele JB&bihon.ro arată că majoritatea preferă ca rectorul să fie ales prin vot.
Trimite articolul
XAsta e o școală făcută de TOVARĂȘUL Maghiar… după revoluție vine urmașul partidului comunist… Psd… E tot Maghiar șef… Examene… doctorate… luate pe. pălincă …
Un mare căcat scoala asta….
Totuși un mare avantaj…. Poți sa futi curve bune… Bune și IEFTINE….
În rest…. Mulțumiri psd.. Ciuma Roșie..
Nu exista un decan corect.
Stiai ca?
Multi profesori sunt condamnati penal si au procese pe rol.
Numai 30 de infractori sint angajati la Universitate? Au plecat toti oamenii cinstiti din tara si au ramas numai infractorii?
toti puscariasii, infractorii si penalii de la ciuma rosie psd la catedra
Foarte corecta cererea decanului ! Cum o condamnare in zilele noastre este o virtute si chiar poti spune ca daca nu o ai nu existi,demna de urmat ca exemplu pentru elevi,de ce nu ? Asta-i societatea noastra,curvele sant dive,condamnatii ne conduc,anagramatii sant profesori,uneori devin chiar presedinti ! Bravos natiune,tot inainte,era un slogan pe vremea raposatului !
Ca sa le dea “calea” de urmat pt studenti……Astia de la “Mediu” sunt tot “unu si unu” sau “doi si 1/4″…
Ioan chereji decanul Facultății de Protecția Mediului e dus cu pluta el vrea dascali puscariasi, vai de capul lui, el ar trebui exclus din invatamant pentru o astfel de propunere.
Penibil acest incompetent !!!!
L-a criticat pe fostul decan dar s-ar putea sa fie acuzat de
lucruri si mai si decat predecesorul !!