Parcurile industriale sunt pe buzele tuturor candidaţilor. „Moda parcurilor industriale e dusă prea departe”, atrage atenţia Ioan Gheorghe Ţară. Acesta e, în opinia economistului, şi cauza care a generat paradoxul în care se află Bihorul: aceea că este un judeţ fără şomaj, dar cu salariile cele mai scăzute din ţară. „Am creat locuri de muncă slab plătite… Cred că noi trebuie să aducem investiţii sub forma parcurilor industriale înspre zonele în care avem rezervă de forţă de muncă”, a spus Ioan Gheorghe Ţară, candidat PSD.
Disputa pe tema forţei de muncă a fost declanşată de reprezentantul Asociaţiei Firmelor Bihorene, Liviu Sav, care a atras atenţia candidaţilor la Parlament că statul face actualmente concurenţă mediului privat, deoarece oferă salarii mai mari, dar şi ajutoare sociale celor care nu muncesc.
Să gândim în clustere!
„Cred că ar trebui să identificăm întâi zonele din judeţ în care există forţă de muncă şi unde această forţă de muncă poate fi antrenată. În Oradea trăieşte 1/3 din populaţia Bihorului. Celelalte 2/3 locuiesc în judeţ. Cred că pentru Oradea, unde e o ofertă mai mare de locuri de muncă decât cererea, trebuie să gândim programe, investiţii care să aducă valoare adăugată. Într-o zonă ca Săcueni există forţă de muncă disponibilă, care odată a activat în industria mobilei”, a expus Ceske Attila planul UDMR în acest domeniu.
„Viitorul forţei de muncă nu arată bine, dacă România nu va investi în creativitate, în inovare”, a atras atenţia parlamentarul Szabo Odon. Acesta a adus ca argument faptul că în următorii 30 de ani, 500 de meserii aflate în actualul nomenclator vor dispărea. Cu alte cuvinte, copiii noştri se pregătesc acum pentru meserii care nu vor mai exista. Situaţie în care e necesară reconversia lor profesională.
„Cred că e bine să gândim în clustere. De exemplu, în turism: Hajduszaboslo atrage pe geotermal 3 milioane de turişti anual. Ar fi interesant ca după ce aceşti turişti se plicstisesc de băi, să le putem oferi şi o săptămână în Apuseni… La Timişoara funcţionează un cluster pe sănătate. Vin turişti din Austria, stau o săptămână, investesc în sănătate”, a oferit Szabo Odon o alternativă de ocupare a forţei de muncă.
Deputatul liberal Florica Cherecheş consideră că sunt trei actori care pot concura pentru a genera o forţă de muncă ocupată şi competitivă: autoritatea locală, mediul de afaceri şi şcoala. Parlamentarul crede, de asemenea, că e necesară existenţa unei entităţi independente care să traseze liniile planului de şcolarizare, în funcţie de cerere şi ofertă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!