Totul s-a întâmplat după ce în urmă cu câteva zile, Sergiu care are 14 ani a primit un diagnostic sever. Copilul se află la Spitalul de oncologie din Cluj şi are nevoie de transfuzii, de sânge. În aceste condiții, Claudiu Lupău, managerul Spitalului Beiuş, a realizat mutarea campaniei de donare de sânge programate de la Ştei la Beiuş, prin bunăvoinţa domnilor Bălaj şi Aron – primarul Şteiului, respectiv managerul Spitalului din Ştei, pentru a-l ajuta pe Sergiu.
[eadvert]
Aproape 100 de oameni s-au strâns miercuri la Policlinica din Beiuș. Numărul covârșitor de oameni gata să ajute a întrecut așteptările organizatorilor. Donarea de sânge era programată să aibă loc între 08-12. Pentru eficiența campaniei se anticipa că era nevoie de 60-70 de donatori.
„O mobilizare exemplară a beiușenilor pentru acțiunea de recoltare de joi. Se vor recolta concomitent 3 persoane cu o durată medie de aproximativ 15 minute. Pentru a nu aglomera incinta policlinicii rândul de așteptare este afară, la intrarea din curtea spitalului. Echipa Centrului de Transfuzii ne-a asigurat că au o capacitate de recoltare de pana la 100 de persoane. Mizez pe rabdarea și calmul tuturor celor prezenți.”, anunța managerul Claudiu Lupău după ce a văzut rândul de oameni din fața Policlinicii Beiuș.
Pentru ca la finalul campaniei să tragă concluzia că: „echipa de recoltare a Centrului de Transfuzii Bihor, coordonată de dr. Mirela Florescu, a realizat un record pentru o zi de recoltare în Beiuș. Bilanț final-88 de recoltării validate. Voi, beiușenii, ați demonstrat că atunci când există comunicare și empatie totul este posibil”. Campania de donare s-a prelungit până la orele 15.
„Această cifră – 88 – mi-a atras atenţia. Fără îndoială, răsturnând cifra 8, obţinem simbolul infinitului. Eu ştiu că Sergiu este capabil să lupte infinit, mai ales că este încurajat de atâţia semeni. Se spune că 8 este cifra celui capabil de a merge mai departe. Se spune că 8 este cifra prieteniei. Sergiu are azi, datorită dv., de două ori această cifră.Se spune că 8 este simbolul oamenilor de o generozitate surprizătoare. Azi am observat că aşa este. Se spune că 8 este un număr norocos. Şi eu am fost norocoasă să văd azi înţelepciunea unor oameni numiţi fie donatori de sânge, fie personal medical dedicat profesiei și smenilor , fie creștini care şi-au îndreptat un gând sau o rugăciune către Sergiu. Nu în ultimul rând, ştim că 8 (Martie) marchează Ziua Internaţională a Femeii. Ne îndreptăm gândurile bune şi către mama lui Sergiu, dorindu-i puterea de a-i fi alături lui Sergiu”, a transmis Elena Ojica, diriginta vulcanistului care s-a implicat în campania de donare.
Au fost și donatori care au reacționat dur în fața timpilor de așteptare de 6-7 ore.
„Cu tot respectul, dar mi se pare inacceptabil să trebuiască să stau 6 ore pentru a putea face o faptă bună. În 2021 așa ceva nu se poate, pentru că, ne place sau nu, ritmul actual este unul mult prea alert. Din punctul meu de vedere, ar trebui să vă puneți multe semne de întrebare în ceea ce privește organizarea de azi. S-a sărit peste rând, s-au dat numere mici la prieteni, ce să mai, Romania in cea mai pură formă a sa…..Să nu fiu greșit înțeles, sunt conștient că există un timp de așteptare pentru genul ăsta de acțiune, dar sa stai 6-7 ore pentru a dona sânge este bătaie de joc. In condițiile in care este o lipsă acută de sânge în toate spitalele publice, să nu îmi facilitezi donarea denotă o lipsă de interes evidentă. Ne mai miram că nu se donează..”, a spus Cătălin Nan.
Astfel de campanii de donare de sânge se vor desfăşura la Ştei – săptămâna viitoare, apeeeoi la Beiuș – în luna noiembrie.
„Aş dori ca parola acestora să rămână aceeaşi: «Pentru Hus Sergiu Andrei, Spitalul de Oncologie Cluj, Secţia Pediatrie, pacientul doamnei doctor Mihuț Emilia”, e mesajul domanei Elena Ojică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!