La prezentarea mobilierului urban executat de artistul Carol Kovacs, viceprimarul Gheorghe Carp a subliniat nevoia armonizării lui cu arhitectura învecinată dar şi rezistenţa împotriva vandalizării.
„Mobilierul trebuie să fie şi indestructibil, fiindcă avem mulţi concitadini care vandalizează bănci din parcuri, coşuri de gunoi, mobilier stradal. În urmă cu patru, cinci decenii, în Oradea coşurile de gunoi erau din plasă rezistentă. Grupajul proiectat de artistul Kovacs este dintr-un material teoretic indestructibil, care mai greu se poate fura sau distruge. Dacă totuşi se aduc atingeri, se poate vopsi sau schimba partea din lemn”, a punctat Carp.
Numărul doi al administraţiei orădene a mai precizat că demersul municipalităţii are la bază nemulţumirile unor orădeni privind mobilierul instalat pe Corso după modernizarea din 2006.
„Pentru a nu repeta greşelile administraţiilor trecute, domnul Kovacs a oferit cu titlu gratuit acest model de mobiler urban urmând ca orădenii să decidă dacă e oportun, le place şi cadrează cu Oradea. În funcţie de numărul orădenilor care îşi vor exprima acordul sau dezacordul se va decide achiziţionarea”, a mai spus Carp îndemnând site-urile locale să posteze chestionare online pentru orădenii interesaţi.
Bun pentru decenii
Solicitat să comenteze costul de 5.000 de euro pentru grupajul cu zece locuri, coş de gunoi şi ghiveci pentru flori, viceprimarul a răspuns astfel: „Nu putem vorbi de valoarea investiţiei fiincă este o realizare artistică. Valoarea trebuie fixată după anumite criterii cuantificabile. Dorim însă ca valoarea estetică şi artistică să fie corespunzătoare. E important şi că acest tip de mobilier poate fi folosit zeci de ani, nu câteva sezoane. Consiliul Local va hotărî asupra costului”.
Edilul a mai observat că pe principala arteră pietonală orădeană sunt patru alveole pretabile la mobilier urban personalizat. Este vorba de zonele Agenţia CFR, Statuia lui Aurel Lazăr, tronsonul dintre străzile Ciorogariu şi Eminescu şi Evidenţa Informatizată a Populaţiei. „Nu se poate standardiza mobilierul urban de pe Republicii fiindcă în cele patru zone clădirile sunt în stil secesion, neo-clasic sau neo-clasic eclectic”, a apreciat Carp, îndemnându-l pe Carol Kovacs să explice trăsăturile artistice care vor influenţa postarea mobilierului.
C.H.
Pro şi contra Republicii (15 noiembrie 2006)
„Mobilă” de aproape 5 miliarde (28 martie 2007)
Citiți principiile noastre de moderare aici!