În cadrul Universităţii din Oradea va funcţiona un Centru de Învăţare. Acesta va fi realizat din fonduri obţinute de la Banca Mondială, printr-un proiect în valoare de 908.950,90 lei. Proiectul „Centru de învăţare al Universităţii din Oradea (Blend In)” se va derula pe o perioadă de 3 ani.
În cadrul proiectului va fi creată o platformă de tip Moodle care va îngloba, într-o cantitate mare, materialele necesare studenţilor de la facultăţile din cadrul Universităţii din Oradea.
Platforma e-learning va fi una extrem de flexibilă şi adaptată nevoilor fiecărui tip de utilizator. Pe această platformă, cadrele didactice titulare de disciplină vor putea posta o cantitate mult mai mare de informaţie, în format electronic, pentru studiul individual al studenţilor (cursuri şi materialul de seminar pentru fiecare săptămână).
Aici, studenţii vor găsi nu doar materialul predat de cadrul didactic la curs, ci şi legături către bibliografie, facilităţi rapide către bibliografie în format electronic (bibliografie video, audio, foto şi scrisă). Acces pe platformă vor avea toate facultăţile din cadrul Universităţii, beneficiarii platformei fiind studenţii de la toate facultăţile. Prin intermediul ei se încearcă să se identifice modul în care studenţii pot să fie stimulaţi şi antrenaţi mai bine pentru a face faţă cerinţelor învăţământului superior.
Plusuri
„Nu este suficient să descrii o teorie la un curs sau să faci numai o aplicaţie la un laborator. Vor avea la dispoziţie resursa informatică şi foarte multe baze de date, cadrele didactice vor putea să facă legătura către astfel de aplicaţii. Pot să fie propriile aplicaţii (pe care le poate filma) sau pot fi altele, folosite în diferite centre universitare. Toate acestea vor fi puse la dispoziţia studenţilor în mod gratuit, într-un mod ordonat”, a reliefat avantajele platformei rectorul Constantin Bungău, directorul de proiect.
„Dai teme pe platformă, primeşti temele tot acolo. Ne dorim să nu fie foarte deschis, precum reţelele de socializare. Căci nu au nicio legătură reţelele de socializare cu activitatea de predare. Sau sunt foarte restrânse, asemeni celor de tip Office 365 ori Google Drive. Este o platformă care necesită un anumit fel de administrare, un anumit mod de funcţionare. Toate cadrele didactice pot, pe disciplinele lor (indiferent că e vorba de licenţă, masterat ori doctorat – pe viitor), să-şi încarce materialele şi să comunice direct cu studenţii înrolaţi prin grupa respectivă”, a mai explicat rectorul.
Fotolii pentru studenți!
Totodată, proiectul va avea şi o componentă materială. Concret, în incinta Centrului de Consiliere privind Cariera al Universităţii vor fi amenajate două zone pentru studenţi. Una dintre acestea va fi clasică, dotată ca o sală de curs, iar cealaltă va fi una neconvenţională, cu fotolii, mese joase, laptopuri sau tablete, care vor putea fi utilizate de studenţi.
„Încercăm să le oferim studenţilor un mediu mai prietenos. Probabil că dezvoltând astfel de medii, am putea îmbunătăţi performanţele tinerilor care au anumite vulnerabilităţi din punct de vedere al carierei studenţeşti”, crede rectorul Bungău.
Citiți principiile noastre de moderare aici!