Enoriașii și preotul paroh al Bisericii Sfânta Treime din Oradea (Parcul Traian 13/A) invită bihorenii să ia parte la sărbătoarea celui de-al treilea hram al acestui lăcaș de cult: Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie.
Sărbătoarea anuală, din 10 februarie , debutează luni, 9 februarie a.c., astfel că oamenii sunt invitați la ora 17:00, să participe la slujba de Vecernie, urmată de Litie și de scoaterea moaștelor Sfântului Haralambie din altarul bisericii, precum și la slujba de priveghere și de dezlegări.
Marți, 10 februarie a.c., sărbătoarea de la bunicuța bisericilor orădene – construită în 1683 – începe la ora 9:00, cu Acatistul Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, urmată de Sfânta Liturghie.
La moaștele Sfântului Haralambie, oamenii se vor putea închina până miercuri, 11 februarie a.c., la ora 18:00.
Biserica Sfânta Treime are trei hramuri: Sfânta Treime, Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei și Sfântul Haralambie.
Suferință întru credință
Conform sinaxarului din 10 februarie, Sf. Haralambie, Episcopul Magnesiei (Asia Mică) a rãspândit cu succes credinţa în Mântuitorul Hristos, cãlãuzindu-i pe oameni pe calea mântuirii. Vestea despre practicile lui Haralambie a ajuns la urechile ighemonului Lucian şi a comandantului de armatã Luchie, care l-au arestat pe sfânt şi l-au adus în faţa judecãţii, unde el şi-a mãrturisit credinţa în Hristos, refuzând închinarea la idoli.
În ciuda vârstei înaintate (113 ani), aceştia l-au supus la torturi inimaginabile și vãzând cã sfântul rabdã durerile fãrã sã scoatã vreun cuvânt rãu, doi soldaţi, Porfirie şi Vaptos au crezut în Hristos şi au fost omorâţi prin tãierea capului cu sabia. La fel, alte trei femei care au vãzut puterea sfântului de a îndura chinurile, L-au lãudat pe Hristos şi au fost imediat martirizate.
Minuni săvârșite
Luchie a apucat el el însuși sã-l tortureze pe sfântul martir, când deodatã mâinile i-au cãzut ca secerate de sabie, rãmânându-i atârnate de corpul sfântului. Apoi guvernatorul l-a scuipat în faţã pe sfânt şi gura i s-a întors la ceafã.
Luchie l-a implorat pe sfânt sã-l salveze cu rugãciunile sale şi sã se milostiveascã de el, iar martirul în bunãtatea sã s-a rugat pentru cei doi şi s-au vindecat pe loc. La vederea acestor minuni, mulţi din cei prezenţi au trecut la creştinism, printre care şi Luchie, care a cãzut la picioarele sfântului episcop şi l-a rugat sã-l boteze.
La cererea pãgânului împãrat Septimiu Sever (193-211), care se afla atunci în Antiohia (vestul Asiei Mici), ca sã-i dovedeascã puterea Dumnezeului sãu, Sf. Haralambie a fãcut multe şi mari minuni cu harul lui Dumnezeu, înviind din morţi un tânãr şi izgonind diavolul dintr-un om chinuit de 35 de ani, astfel încât mulţi oameni au crezut în Hristos Mântuitorul. Chiar şi fiica împãratului, Galinia, a trecut la creştinism zdrobind cu mâinile ei pe idoli, de douã ori la rând, într-un templu pãgân. Împãratul a mai dat ordin sã-i zdrobeascã sfântului gura cu pietre şi sã-i ardã barba, dar sfântul a întors flãcãrile asupra chinuitorilor sãi.
Plin de rãutate, Septimiu Sever împreunã cu un eparh numit Crisp au hulit numele lui Dumnezeu, îndrãznind sã-L provoace pe Dumnezeu şi sã-L cheme sã vinã pe pãmânt sã-i înfrunte pe ei, cei puternici. Atunci Domnul a dat un cutremur înfricoşãtor, ridicându-i pe cei doi pãgâni în aer şi nu i-a lãsat pe pãmânt pânã când Sf. Haralambie nu s-a rugat pentru ei. N-a trecut mult şi dupã ce şi-a revenit din sperieturã, împãratul a dat din nou ordine sã-l tortureze pe sfânt.
În cele din urmã, Sf. Haralambie a fost condamnat la tãierea capului cu sabia. În timpul rugãciunii dinainte de moarte, cerurile s-au deschis şi sfântul a vãzut pe Mântuitorul şi pe îngerii sãi. Sfântul martir i-a cerut lui Dumnezeu sã aibã grijã de locul unde vor rãmâne moaştele sale, ca acel loc sã nu sufere niciodatã de foame sau boli, sã aibã prosperitate, pace, abundenţã de fructe, roade şi vin, iar sufletele oamenilor din acel loc sã fie mântuite. Sfantul Haralambie este cunoscut ca fiind apărător de ciuma și de foamete.
Citiți principiile noastre de moderare aici!