Credincioşii se pot închina până duminică la moaştele Sfântului Nectarie. Acestea au fost aduse din Eghina (Grecia) la Manastirea Sfintei Cruci din Oradea, în a doua zi de Paşti. Moaştele Sfântului vor rămâne aici până duminică după-amiază.
„Manastirea Sfintei Cruci este deschisă zilnic, între orele 6:30 – 22:00. Toţi credincioşii pot să se închine la ele. Ele au fost aduse pentru prima oară la Oradea, cu ajutorul Maicii Stareţe şi al Mitropolitului din Eghina. S-a făcut un efort mare pentru a fi aduse, pentru ca toţi cei care doresc să se închine la ele. Sfântul Nectarie este protectorul tuturor creştinilor, în mod special al bolnavilor de cancer”, spune Maica Mina Bădilă, stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci.
Potrivit acesteia, după plecarea raclei cu moaştele Sfântului, Manastirea Sfintei Cruci va primi o casetă cu o părticică din moaşte. Acestea vor fi aşezate în Biserica Mănăstirii.
Viaţa şi minunile
Sfântul Nectarie s-a născut în orăşelul Silivria din Tracia, de pe actualul teritoriu al Turciei, la 1 octombrie 1846. La vârsta de 14 ani pleacă la Constantinopol, unde munceşte din greu pentru hrană. Singura lui mângâiere, după orele istovitoare de muncă, era Sfânta Biserică. Remarcat de conducătorii Şcolii Metocului Sf. Mormânt, este angajat ca pedagog şi învăţător la această şcoală. La 27 de ani devine monah la Mănăstirea Nea Moni, de pe această insula. A terminat liceul în anul 1881. Facultatea de Teologie a făcut-o în Athena.
Reîntors în Alexandria Egiptului, este numit predicator principal al Patriarhiei. Trece prin toate treptele ierarhice, fiind hirotonit (15 ianuarie 1889) episcop şi numit Mitropolit de Pentapolis. În anul 1890, din pricina unor neînţelegeri, este trimis în Grecia. Înjosit şi trecut cu vederea multă vreme, ajunge în cele din urmă director al Seminarului Teologic Ortodox Rizareion.
Renunţă la funcţia de conducător al Seminarului Teologic după ce consideră că şi-a îndeplinit datoria şi întemeiază, împreună cu un grup de ucenice, Mănăstirea Sfânta Treime din Insula Eghina. După trecerea sa la cele veşnice, în 1920, trupul său este descoperit neputrezit şi izvorând mir. Canonizarea sa a avut loc în 1961, fiind serbat pe 9 noiembrie.
Despre minunile săvârşite de Sf. Nectarie în zilele noastre – mai ales vindecări de cancer şi alte boli grave, ce se săvârşesc la moaştele sale, ori cu untdelemn de la candela sa – s-au scris nenumărate cărţi în Grecia, care, în parte, au fost traduse şi în româneşte. Acestea, dar şi iconiţe cu Sfântul Nectarie, mir şi tămâie pot fi achiziţionate de la Manastirea Sfintei Cruci.
Citiți principiile noastre de moderare aici!