Moaștele vor fi scoase spre închinare timp de două zile, la cea mai veche biserică ortodoxă din Oradea – Sfânta Treime, din Parcul Traian nr. 13/A.
[eadvert]
Evenimentul e ocazionat de sărbătorirea celui de-al treilea hram al bisericii, iar invitația e făcută de către preotul paroh Emilian Gabriel Susan.
Frumoasa sărbătoare va începe astăzi, 9 februarie, de la ora 17:00, cu slujbele de Vecernie, Litie, priveghere și rugăciuni de dezlegare de blesteme, vrăji și farmece. În timpul acestor slujbe vor fi scoase spre închinare moaștele Sfântului Marelui Mucenic Haralambie, aduse de părintele Susan de la Muntele Sfânt Athos.
Moaștele Sfântului Haralambie vor rămâne spre închinare până a doua zi (joi) la amiază.
Joi, 10 februarie, de la ora 09:00, se va săvârși Acatistul Sfântului Sfințit Mare Mucenic Haralambie, urmând ca de la ora 09:30 să se susțină sfânta și dumnezeiasca Liturghie, tot cu prilejul cinstirii Sfântului Haralambie.
„Vă așteptăm cu drag să ne rugăm împreună Sfântului Mucenic Haralambie, izbăvitor de pandemii, mai ales în această perioadă de grea încercare pentru toată lumea”, transmite preotul paroh tuturor credincioșilor.
Biserica Sfănta Treime din Parcul Traian 13/A Oradea (vizavi de Școala äOltea Doamna”) a fost prima biserică edificată în Oradea după eliberarea de sub ocupația turcească. A fost ridicată în anul 1693, pe vremea episcopului Benkovics Ágoston, din banii Bisericii romano-catolice. Micuța biserică, cu un turn din lemn, datată din 1722, refăcută după incendiul din 1703, a fost dată în folosință Bisericii greco-catolice. Acum, aceasta este Biserica ortodoxă Sânta Treime.
Moaștele Sfântului Haralambie, la bunicuța bisericilor ortodoxe
Sfântul Mucenic Haralambie este unul dintre cei mai vechi sfinți ai bisericii creștine.
Conform sinaxarului din 10 februarie, Sf. Haralambie, Episcopul Magnesiei (Asia Mică), a răspândit cu succes credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos, călăuzindu-i pe oameni pe calea mântuirii. Vestea despre practicile lui Haralambie a ajuns la urechile ighemonului Lucian şi ale comandantului de armată Luchie, care l-au arestat pe sfânt şi l-au adus în faţa judecăţii, unde el şi-a mărturisit credinţa în Hristos, refuzând închinarea la idoli.
În ciuda vârstei înaintate (113 ani), aceştia l-au supus la torturi inimaginabile și văzând că sfântul rabdă durerile fără să scoată vreun cuvânt rău, doi soldaţi, Porfirie şi Vaptos, au crezut în Hristos şi au fost omorâţi prin tăierea capului cu sabia. Alte trei femei, care au văzut puterea sfântului de a îndura chinurile, L-au lăudat pe Hristos şi au fost imediat martirizate.
Luchie a început el însuși să-l tortureze pe sfântul martir, când deodată mâinile i-au căzut ca secerate de sabie, rămânându-i atârnate de corpul sfântului. Apoi, guvernatorul l-a scuipat în faţă pe sfânt şi gura i s-a întors la ceafă. Luchie l-a implorat pe sfânt să-l salveze cu rugăciunile sale şi să se milostivească de el, iar martirul, în bunătatea sa, s-a rugat pentru cei doi şi s-au vindecat pe loc.
La cererea păgânului împărat Septimiu Sever (193-211), care se afla atunci în Antiohia (vestul Asiei Mici), ca să-i dovedească puterea Dumnezeului său, Sf. Haralambie a făcut multe şi mari minuni cu harul lui Dumnezeu, înviind din morţi un tânăr şi izgonind diavolul dintr-un om chinuit de 35 de ani, astfel încât mulţi oameni au crezut în Hristos Mântuitorul. Chiar şi fiica împăratului, Galinia, a trecut la creştinism, zdrobind cu mâinile ei pe idoli, de două ori la rând, într-un templu păgân. Împăratul a mai dat ordin să-i zdrobească sfântului gura cu pietre şi să-i ardă barba, dar sfântul a întors flăcările asupra chinuitorilor săi.
În cele din urmă, Sf. Haralambie a fost condamnat la tăierea capului cu sabia. În timpul rugăciunii dinainte de moarte, cerurile s-au deschis şi sfântul i-a văzut pe Mântuitor şi pe îngerii Săi. Sfântul martir i-a cerut lui Dumnezeu să aibă grijă de locul unde vor rămâne moaştele sale, ca acel loc să nu sufere niciodată de foame sau boli, să aibă prosperitate, pace, abundenţă de fructe, roade şi vin, iar sufletele oamenilor din acel loc să fie mântuite. Sfântul Haralambie este cunoscut ca fiind apărător de ciumă și de foamete.
Fiind cea mai veche biserică ortodoxă de la Oradea, Biserica Sfânta Treime din Parcul Traian 13/A e denumită și bunicuța bisericilor ortodoxe din acest oraș.
Trimite articolul
Xnu e cea mai veche biserică ortodoxă din oradea, e cea mai veche biserică, care mai recent s-a făcut ortodoxă. cea mai veche biserică ortodoxă e în velența,
-
și asta nu e sf treime din oradea, ci altă biserică
-
Destept mai esti de nu mai poti!
Biserica Velența din Oradea sau Biserica Ortodoxă cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Oradea, este una dintre cele mai vechi așezărihttps://www.welcometoromania.ro/Oradea/Oradea_Bis_Brigi_r.htm
Biserica Sfănta Brigitta a fost prima biserică construită în Oradea după eliberarea de sub ocupația turcească. A fost ridicată în anul 1693 pe vremea epicopului Benkovics Ágoston, din banii bisericii romano-catolice. Micuța biserică cu un turn din lemn datată din 1722, refăcută după incendiul din 1703, a fost dată în folosință bisericii greco-catolice. Acum aceasta este Biserica ortodoxă Sf.Treime.
Biserica la care faceti voi referire inteligentii orasului a fost construita in 1768-1779
Biserica la care face bihon referire a fost ridicata in 1693Ce buna matematica aveti asa-i? Cum va gasiti voi sa da-ti cu noroi ca sunteti destepti cand de fapt bubuiti de … .
-
da. deci nu e cea mai veche biserică ortodoxă, ci o biserică veche, recent făcută ortodoxă. ce pizda mă-tii nu înțelegi din cuvintele astea?
-
-
Hopa! sa găsit antidotul la boli.pupi cioante,și medicina dat faliment
-
Du-te fa vaccin ca nu te opreste nimeni ateu tu pupi cioante noi pupam altceva, dar incapacitatea ta de a intelege depaseste limita bunului simt si nu poti sa te exprimi doar jignind
-
Exact.pupi popi in pula eventual.vaccin ți sa făcut și ție deșteptule ,când nici nu știai cum te cheamă.da exemple de vindecări credinciontule
-
Ce sa intelegem bre ? Credinta ta salveaza de Covid? De acea au murit pe rand preoti si calugari rapusi de boala! Aaaa scuze, ei nu au murit de Covid, le a chemat dumnezeul langa el… Sezi bland si linge oase.
-
Aceasta nu este poza cu biserica despre care se vorbeste in articol. De ce va e asa de greu sa faceti o stire ca la carte? Cine a scris articolul, ar afce bine sa mearga pana acolo sa faca o poza si gata….sau mai usor, gaseste pe internet o gramade de poze cu biserica Sf. Treime din Oradea,
Pentru cine a scris articolul, aici gaseste poza.
http://www.turismland.ro/biserica-sfanta-treime-oradea/
frază incompletă: „Acum, aceasta este Biserica ortodoxă Sânta Treime”. Acum, după furtul din 1948. Interesant, de la romano-catolici la ruteni și apoi la greco-catolici s-a putut prin donație. La ortodocși numai prin jaf la drumul mare. Btw, din 17 noiembrie 2018 există hotărâre judecătorească definitivă de retrocedare către cultul greco-catolic.
SCARBELE DE ORTODOXI NU VOR LUA ORADEA NICIODATA
AICI E PAMANT GRECO CATOLIC DINTODEAUNA
SA MOARA DE CIUDA PRAVOSLAVNICII
Nicidecum nu este cea mai veche biserică ortodoxă din oraș. Până în 1948 a fost biserică greco-catolică de limbă ruteană.!!!
ha ha… ati pus alta poza. Aia nu e biserica Sf Treime.