Avea 69 de ani şi în urmă cu doar câteva zile a suferit un accident rutier care l-a trimis pe patul de spital. Bihoreanul suferise leziuni serioase la cap şi a intrat în moarte cerebrala. Familia lui a acceptat, în pofida tragediei ce se petrecea sub propriii ochi, prelevarea de organe de la ruda lor.
O echipă din Cluj a sosit în noaptea de duminică spre luni să coordoneze intervenţia de prelevare de organe de la bihorean, alături de colegii de la Spitalul Judeţean Oradea (dr. Rodica Gilău – medic anestezist, chirurgul Sorin Ianceu, as. Lăcrimioara Pop şi as. Carmen Fărcaş). Rinichii bihoreanului au fost duşi în condiţii de siguranţă la Cluj şi a salvat viaţa unui tânăr cu dializă.
Coincidenţă?
Aceasta este a doua operaţie de acest gen din acest an de la Oradea, Bihorul coborând, după trei ani, de pe locul I în topul numărului de vieţi salvate prin prelevare de organe.
Bihorenii par a fi mai reticenţi la donarea de organe salvatoare: în prima lună din acest an, din cinci oameni în moarte cerebrală de la Spitalul Judeţean, doar familia unuia dintre ei a acceptat prelevarea de organe, iar în această lună, din trei bihoreni ajunşi în moarte cerebrală, doar familia unuia dintre ei a spus da vieţii.
Coincidenţă sau nu, reticenţa bihorenilor faţă de acordul pentru prelevare în vederea transplantului de organe se întâmplă acum, în timp ce coordonatorul judeţean pe transplat din Bihor conduce Spitalul Judeţean. Dr. Carmen Pantiş este cea care a reuşit să insufle, în ultimii trei ani, altruismul în sufletele bihorenilor. :Şi anul trecut, dr. Pantiş a reuşit să ţină garda sus menţinând Bihorul pe primul loc în ţară la prelevări de organe, deşi această misiune nobilă părea tot mai greu de realizat alături de munca de manager. Prezenţa sporadică a managerului Pantiş de pe secţia ATI ar putea fi doar coincidenţă sau, din contră, cauza scăderii numărului de donatori de organe din Bihor în acest an.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!