Anul fiscal 2012 înseamnă menţinerea taxelor şi impozitelor pe proprietate ca-n 2011. Dacă din impozitele pe case, terenuri şi maşini îşi face planuri de încasare similare anului trecut, administraţia Bolojan îşi leagă numele de introducerea de taxe noi în Cimitirul Municipal şi de creşterea celor existente, până la 100%. De anul acesta se scumpesc şi o parte din abonamentele de parcare şi cresc taxele de ridicare a maşinilor şi de deblocare a roţilor.
Neactualizate
Fiscalitatea acestui an a fost stabilită la sfârşitul anului trecut, printr-un proiect de hotărâre votat în plenul deliberativului local. Consilierii au votat să nu se majoreze impozitele şi taxele pe propietate nici măcar cu coefientul infaţiei. „Sunt aprobate din noiembrie anul trecut. Dacă atunci nu le-am actualizat cu inflaţia, nu văd cum am putea face asta acum. Principiul a fost enunţat mai demult de primar, că le vom actualiza cu inflaţia dar în consiliul local nu s-a mai decis aşa”, explică Eduard Florea, şeful Direcţiei Economică din Primărie. Acesta acreditează ideea că inflaţia din noiembrie 2011, în contextul recoltelor din agricultură, ajunsese la un un fel de „minim istoric”, motiv pentru care n-ar fi contat prea tare ca valoare. „Acum inflaţia ar fi la 3,5% faţă de perioada similară din anul trecut. Ca preţuri de piaţă, încasările din taxe şi impozite vor fi mai mici dar ca valoare nominală, sperăm să ne închidem pe aceeaşi valoare ca anul acesta”, spune Florea.
Neschimbată este şi facilitatea la plata integrală a impozitelor până la primul termen, de 8%, pentru persoanele fizice. Pentru agenţii economici, cu scăderea de 0,1% din impozitul pe clădirile cu valoare actualizată vine reducerea facilităţii de la 8%, cât era anul trecut, la 5%.
Cresc taxele de parcare
Creşteri şi modificări spectaculoase de fiscalitate au fost votate în activităţile Cimitirului Municipal.Şi în noile condiţii, directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica, susţine că o înmormântare se poate acoperi din ajutorul de 2.000 de lei de la stat.
Consilierii locali au aprobat şi scumpirea unora dintre abonamentele la parcări, ridicări de maşini şi blocarea roţilor. „Iniţial s-a propus creşterea tuturor tarifelor cu 5-10% dar s-a renunţat”, spune Ionuţ Şimon, şeful serviciului Parcări din Administraţia Imobiliară Oradea. Au rămas crescute abonamentul de 3 luni pentru riverani, de la 46 la 50 de lei şi cel de domiciliu, de la 900 la 100 lei.
„Acesta l-am modificat la cererea asociaţiilor de proprietari, că le era complicat să dea rest celor care plătesc pentru câte o lună sau mai puţin de un an”, justifică Şimon creşterea de 11%, cu precizarea că „nu se pot face ajustări în jos”. Taxele pentru ridicarea maşinilor au crescut cu 20% – de la 250 lei la 300, pentru maşini cu masa mai mică de 2,5 tone şi de la 125 la 150 pentru maşinile la care s-a început procedura de ridicare. Taxa pentru deblocarea maşinilor este acum, de 300 de lei faţă de 250 lei, pentru maşinile de peste 2,5 tone şi de 150 lei pentru cele mai mici de 2,5 tone. Taxa obligatorie pentru parcare neregulamentare este de 40 de lei (faţă de 35 lei cât era anul trecut). „Sancţiunile cresc. Celor nemulţumiţi le recomandăm să evite situaţiile care atrag sancţiuni”, este comentariul lui Şimon.
De reţinut că agenţii poliţiei locale au stabilit că din acest an amenda înscrisă, de regulă, în procesele verbale pentru parcarea neregulamentară va fi de 250 lei. Legea prevede limitele acesteia între 150 şi 500 de lei.
C.Gh.
Citiți principiile noastre de moderare aici!