Numai în două zile s-au produs 12 de incendii la locuinţe şi/sau la construcţii auxiliare ale gospodăriilor cetăţenilor, care au necesitat ajutorul echipajelor de pompieri militari ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”.
A murit carbonizat
Sfârșit tragic pentru un bărbat de 80 de ani din localitatea Tărian, comuna Girișu de Criș. Acesta și-a dat ultima suflare în propria casă în urma unui incendiu ce a avut loc în data de 07 ianuarie. Vecinii s-au mobilizat exemplar și au reușit să stingă incendiul înainte să ajungă pompierii militari. Salvatorii au găsit trupul bărbatului, carbonizat, când au intrat în locuință. Cauza incendiului o reprezintă jarul căzut din sobă.
Alte incendii 11 incendii înregistrate în weekend au fost lichidate cu operativitate de către pompierii bihoreni, care au limitat flăcările la producerea unor pagube materiale. În urma cercetărilor, s-a stabilit că 10 din incidente aveau drept cauză coșurile de fum ce erau necurățate de funingine, deteriorate sau amplasate necorespunzător ori neprotejate termic față de mijloacele combustibile.
Aveți grijă!
De aceea, pompierii de la ISU Bihor reamintesc cetăţenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, soldate în unele cazuri, cu mari pagube materiale şi chiar pierderi de vieţi omeneşti.
- Coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de materialele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn etc.);
- Verificarea, repararea şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;
- Cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu, şi numai după ce se sting complet resturile de jar.
- Se interzice folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate;
- Depozitarea materialelor combustibile se face la o distanţă mai mare de un metru faţă de sobele metalice şi de 50 de centimetri, la sobele de cărămidă sau teracotă;
- În faţa uşiţei de alimentare a sobei, pardoseala combustibilă se protejează cu o tavă sau tablă metalică având dimensiunile de minim 70X50 centimetri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!