Aceasta consideră primarul Șorban Levente că a fost mobilul pentru care comuna pe care o conduce a fost aleasă, alături de Oradea, pentru ca, în perioada 8 – 19 august, Institutul Național de Statistică să făcă o cercetare post-recensământ.
Alipiți la Tileagd
“În toată țara acest proces post-recensământ are loc în localitățile în care gradul de recenzare e mic. Aceasta pentru că se dorește ca în România să avem un număr mai mare de locuitori decât la precedentul recensământ care a durat doar 10 zile și nu a indicat cifra reală. De numărul de locuitori depind și fondurile europene. Noi, la Lugaș avem un grad de recenzare de 140%. Aceasta fiindcă de această dată a existat o perioadă lungă de timp în care s-a desfășurat recensământul, a existat și recenzarea asistată și recenzarea online. Iar oamenii au fost speriați că vor fi amendați dacă nu se recenzează. Noi am avut și situații în care am fost reclamați că nu vrem să înregistrăm o familie care nu avea buletin, aveau cod numeric personal, dar nu aveau decât pașaport de America. Ni s-a spus să-i înregistrăm și așa am făcut. Pe listele de alegători noi aveam tot atâția oameni câți locuitori figurau, în jur de 3500. Cei 500 de copii între 7-14 ani de la Școala Lugaș nu figurau nicăieri. La aceștia se adaugă copii până în 7 ani, plus cei între 14-18 ani care sunt la licee. În plus sunt cei plecați în străinătate și care acum s-au înregistrat fiind vară și venind în concediu. În acest fel am depășit cifra de 5000 de locuitori. Se pare că acest lucru a deranjat deoarece proiectul de reorganizare a României prevede dispariția a 24-25 de comune din Bihor. Nu vor dispărea orașele, apoi nici comunele care se autosusțin cum e Borș, Sânmartin, Tețchea, Aștileu, nu vor dispărea comunele izolate ca Șinteu, în schimb se dorește alipirea celor care au sub 5000 de locuitori”, explică primarul miza suprarecenzării în Lugașu de Jos. În plus Sorban Levente se “bucură” de un război personal cu PNL încă din vremea în care fostul vicepreședinte al CJ Bihor Dumitru Voloșeniuc era în conducerea județeană a formațiunii și dorea ca Lugașu să fie comună galbenă. Primarul spune că a încercat să-i liniștească pe oameni, după ce s-a interesat, că nu pot fi amendați deoarece legea nu prevede nici o sancțiune dacă nu discută cu suprarecenzorii și nu îi primesc în case. Aceasta după ce a auzit o înregistrare făcută de un localnic cu unul dintre cei trimiși să corecteze numărul localnicilor din Lugaș și care dorea musai să afle “ce mișmașuri a făcut primarul de are o asemenea cifră la recensământ”.
[eadvert]
Sorban Levente spune că există o astfel de acțiune focusată pe colonia de romi. Oficial se verifică gradul de acoperire a colectării datelor și calitatea acestora, atât pentru persoane, cât și pentru locuințe. Conform unui comunicat remis redacției , comparând răspunsurile obținute la recensământ cu cele înregistrate în cercetarea post-RPL, se vor determina eventualele erori de observare, omisiunile și dublele înregistrări, pentru ca, ulterior, în etapa de control și validare a datelor, pentru ca posibilele neconcordanțe să fie eliminate, iar pe baza datelor cercetării statistice post-recensământ se va determina gradul de încredere în rezultatele recensământului.
Într-un mesaj postat pe contul său de pe facebook, primarul anunță că recensământul s-a terminat pe 31 iulie și că pentru comuna Lugașu de Jos obiectivul de a trece de 5000 de locuitori, care îi asigură “independența față de comuna Tileagd cu care urma să se unească în 2-3 ani conform proiectului de reorganizare teritorială a României” a fost îndeplinit. “Nu contează aceste adevăruri, unii se pare ca vor să ne desființeze și începând de ieri au trimis verificatori (postrecenzori) pe teren ca să constatate că avem mai puțin locuitori (în restul Românie au mers în orașele sau comunele unde procentul de recenzare a fost scăzut).
Pe această cale vă rugăm pe toți să nu permiteți accesul acestor persoane în locuințele dumnevoastră și să nu răspundeți întrebărilor acestora care vor să să vă înregistreze. Simplu :spuneți că nu doriți să comunicați cu dânșii. Legea nu prevede nici o sancțiune în privința asta! Mulțumim tuturor pentru colaborare! Doamne ajută!”, e mesajul primarului de Lugașu de Jos.
Trimite articolul
XDar 140% nu vi se pare suspect ? Nu era necesara o verificare ?
Cunosc recenzarea facuta in Urvind,persoana nu s-a recenzat dar la o verificare figura recenzate.
Exact cum a fraudat alegerile, la fel a facut si cu recensamantul!! O bataie de joc….