De multă vreme nu s-au adunat atâţia membri de sindicat în faţa Prefecturii. Pe pancartele lor se putea citi Sindicatul Civica, Sindicatul Petrom, Sindicatul UAMT, Federaţia Energetica, Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare etc. Unii au venit din zona industrială, alții din Suplac sau Marghita. Au fost manigfestanți chiar de la Satu Mare. Ar fi vrut să vină pe Autostradă, dar de câţiva ani aceasta este tot în stadiul de promisiune. Aşa că au pierdut mai mult timp pe drum, fiind nevoiţi să ocolească gropile.
Sindicaliştii compară „Revoluţia fiscală” cu un banc de la Radio Erevan.
Revendicări
Principala revendicare a sindicaliştilor era transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, fiindu-le frică de scăderea salariilor. „Motivul pentru care ne aflăm azi aici este trecerea contribuţiilor de la angajator la salariaţi, care nemulţumeşte şi bulversează toată ţara. Atât sindicatele cât şi patronatele nu sunt de acord cu această propunere. Au primit aviz negativ din partea CES-ului. Nu ştiu ce-i îndeamnă să facă acest lucru. Salariaţii din mediul privat, şi nu numai ei, vor pierde. Ministrul Finanţelor a recunoscut că la un salariu mediu se poate câştiga 2 lei”, a declarat Nicolae Morgovan, liderul BNS Bihor.
Acesta se întreabă ce se întâmplă din 2018 dacă angajatorul nu virează contribuţiile la sănătate. Salariatul se îmbolnăveşte şi are o intervenţie chirurgicală. Are cardul de sănătate, dar constată că nu i s-au plătit contribuţiile.
„În momentul când se externează va trebui să plătească factura de spitalizare şi i se va zice să se îndrepte în instanţă să-şi recupereze banii de la angajator”, a explicat liderul BNS Bihor. Acelaşi lucru se poate întâmpla în cazul contribuţiilor la pensii, reţinute de angajator şi nevirate. Dacă angajatorul dispare, salariatul trebuie să-l caute.
„Preţurile au explodat, iar noi trăim din ce în ce mai «bine». Parcă am fi la Radio Erevan. Ei vor să ne facă binele cu forţa spunându-ne că vom câştiga, iar noi vedem că pierdem”, a precizat Nicolae Morgovan.
„Aceste modificări ne vor afecta pe toţi. Le transmitem parlamentarilor şi guvernanţilor că vor păţi cum a păţit Guvernul Boc în 2011, când a modificat Codul Muncii. Nu se mai aude de ei. Aşa se va întâmpla şi cu aceştia. Dau vina pe multinaţionale. Nu vreau să le iau apărarea, dar dacă nu ar fi multinaţionalele, noi unde am lucra? De ce au plecat atâţia români afară? Pentru că nu au unde munci! Găsesc tot felul de tertipuri ordinare. Ne mint cu neruşinare! Sperăm să se trezească în al 12-lea ceas şi să nu facă prostia pe care vor să o facă”, s-a revoltat Octavian Vuşcan, liderul Sindicatului UAMT.
Astfel de mitinguri au mai avut loc ieri la Ploieşti, iar vineri va fi pichetată Prefectura Timiş, urmând la rând alte oraşe din ţară, săptămâna viitoare. Potrivit lui Morgovan, în parte a doua a lunii va avea loc un miting naţional în Capitală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!