Academia Civică Bihor îi invită pe toți bihorenii responsabili să participe la mitingul național „Glasul pământului: Țara spune NU gazelor de șist” care va avea loc duminică, 6 aprilie 2014 în Oradea și în alte peste 70 de orașe din România și din diaspora. Manifestări civice se vor organiza nu numai în orașele reședință de județ din România ori metropole ca Berlin, Bruxelles, Londra, Paris, Praga, Roma, Viena, München, Milano sau Toronto, ci și în sate ce se opun exploatărilor nocive cu cianuri sau celor de gaze de șist, cum ar fi Roșia Montană, Moșna și Pungești.
Mitingul de la Oradea, de factură civică și patriotică, va avea loc cu începere de la ora 15 în Piața Unirii, la statuia lui Mihai Viteazu, fiind urmat de un marș până la Prefectura Bihor. Buna desfășurare va fi asigurată de forțele de ordine, această adunare fiind notificată autorităților conform legilor în vigoare, anunţă organizatorii.
Patru perimetre în Bihor
În cadrul acestei manifestări cetățenii români, indiferent de etnie sau de confesiune, de la orașe și sate, vor spune NU exploatării gazelor și țițeiului de șist prin metoda fracturării hidraulice. „Menționăm că jumătate din suprafața județului Bihor, de la munți și până la graniță, este cuprinsă în patru perimetre de prospectare și exploatare a hidrocarburilor, denumite după localități din centrul lor EX-1 Voivozi, EX-2 Tria, EX-3 Băile Felix și EX-4 Tulca. Toate firmele care au primit licențele de exploatare și-au specificat «dorința de a explora gaze neconvenționale» (gaze de șist), după cum confirmă directorul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale într-o scrisoare către primul ministru”, arată Academia Civică Bihor, făcând referire la un document înregistrat la cabinetul primului ministru, în februarie 2013.
Singura metodă prin care se pot exploata în prezent aceste hidrocarburi, fracturarea hidraulică, este una extrem de controversată. Organizator al mitingului de duminică, Orlando Balaş vede exploatarea gazelor de şist prin fracking ca fiind „foarte periculoasă pentru mediu şi om, ducând la infestarea solului, apelor şi aerului cu gaze, substanţe toxice din lichidul de fracturare, precum şi substanţe radioactive aduse la suprafaţă prin fisurile provocate în straturile de rocă. Acestea pun în pericol sănătatea oamenilor şi a celorlalte vieţuitoare şi compromit şansele unei dezvoltări durabile, afectând, de exemplu în Bihor, agricultura, creşterea animalelor şi turismul. De aceea bihorenii, împreună cu restul ţării, resping aceste proiecte nocive, cerând să fie lăsaţi să trăiască şi să muncească într-un mediu curat”.
Manifestanții de pe tot cuprinsul țării și din diaspora vor cere interzicerea prin lege a fracturării hidraulice în explorarea și exploatarea hidrocarburilor neconvenționale, inclusiv a gazelor de șist.
De asemenea, se solicită anularea Hotărârilor de Guvern prin care s-au aprobat „în mod ilegal acordurile de explorare-exploatare-dezvoltare pentru gazele de șist”. O altă doleanţă este respectarea voinței comunităților locale și transparentizarea procesului decizional.
Rapsozi populari la protest
La miting vor participa și artiști bihoreni, care sprijină cauza apărării sănătăţii oamenilor, pământului, apelor şi aerului în România. Printre aceştia se numără soliști și instrumentiști ai Ansamblului Artistic Profesionist Crişana din cadrul Teatrului. Vor interpreta cântece populare, patriotice și religioase Cornelia Covaciu, Luminiţa Tomuţa, Voichiţa Mihoc, Cornel Borza şi Leontin Ciucur de la Ansamblul Crișana, precum și îndrăgiții artiști Viorica Marc Bulzan, Ciprian Zopotă și Daniela Blidar. Momentele artistice vor fi prezentate de Ioana Mădălina Ștefănică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!