Un grup de beiuşeni a iniţiat o mişcare de protest care trebuia să aibă loc pe 29 august. Marşul era menit să atragă atenţia autorităţilor de la Bucureşti despre condiţiile inacceptabile în care au loc aşa-zisele lucrări de reabilitare a drumului Oradea – Deva. Oamenii, care în anul 2013 au plantat flori în cadrul unui protest care încerca să atragă atenţia asupra gropilor din Dezastrul Naţional DN 76, au vrut să aducă excavatoare şi buldozere care să defileze în cadrul marşului. „Nu avem aprobare decât pentru mitingul din parcare şi nu pentru marşul pe DN 76, aşa cum am gândit protestul iniţial. Blocarea drumului în lucru constituie infracţiune. S-a pus problema, în condiţiile în care organizam marşul, a posibilităţii trecerii ambulanţelor, autospecialelor SMURD şi ale celor ale pompierilor în cazul unor intervenţii, deoarece drumul este şi aşa ştrangulat”, spun organizatorii. Mişcarea de protest va avea loc la Pocola, în benzinărie la Migu şi e programată între orele 16:00-19:00.
Marşul care urma să aibă loc pe 29 august era privit ca un strigăt al disperării care trebuia să se audă până la Bucureşti. Era, în opinia organizatorilor, „singura şansă să convingem autorităţile să ia măsuri urgente cu DN 76 (E79). Haideţi să participăm cu toţii! Nu există altă soluţie, acest drum naţional după cum vedeţi, nu interesează pe nimeni, dar în schimb plătim noi!”. Şi aici nu e vorba doar de bani, ci şi de plata cu vieţi omeneşti: accidente şi salvări care nu ajung la timp la Beiuş, ori pe traseu. Mitingul din 29 august era o reacţie faţă de „nepăsarea autorităţilor centrale în vederea reconstituirii din temelii a celui mai prost drum din Europa: DN 76”. Organizatorii au atras atenţia că se doreşte a fi un protest „total apolitic, ne interesează doar refacerea Drumului european 79 la nivel european”. Iniţiativa organizatorilor s-a bucurat de mare succes pe o reţea de socializare, astfel că peste 300 de oameni au redistribuit mesajul în doar câteva ore.
„Cu toate că ne «ardea buza de sete», cu toate că tânjam cu toţii după o acţiune spectaculoasă care să fie preluată de toate canalele TV şi radio, de presa scrisă din ţară, cu toate că ne doream să aducem şi nişte tir-uri, buldoexcavatoare şi alte utilaje, cu toate că ne doream să…, nu avem aprobare decât pentru mitingul din parcare şi nu pentru marşul pe DN 76, aşa cum am gândit protestul iniţial sau pentru blocarea drumului în lucru, deoarece fapta constituie infracţiune. S-a pus problema, în condiţiile în care organizam marşul, a posibilităţii trecerii ambulanţelor, autospecialelor SMURD şi ale celor ale pompierilor în cazul unor intervenţii, deoarece drumul este şi aşa strangulat. Ne dorim foarte mult ca acest miting să aducă, pentru câteva zile măcar, în atenţia autorităţilor de la Bucureşti, dezastrul de pe DN 76 şi acestea să ia măsuri, iar mass media să fie focusată pe acest eveniment şi nu pe eventuale evenimente nefericite ce ar putea apărea în cazul blocării drumului”, spun organizatorii.
Mitingul este notificat la Primăria Pocola, Poliţia Beiuş şi la Jandarmeria Bihor, conform prevederilor Legii nr. 60/23 sept 1991, republicată şi modificată (M. Of. din 14 martie 2014- nr. 186)
„Va avea loc doar în parcarea Restaurantului La Migu, fiind interzise cu desăvârşire blocarea drumului sau marşul pe drum, aşa cum am organizat în 2013. Mitingul din 29 august 2014 începe la ora 16 din parcarea Restaurantului La Migu din Pocola. Organizatori, în ordinea comunicării la forurile menţionate mai sus: Popa Dan, Briscan Sorin, Mincic Răzvan, Taichiş Dănuţ, Miheş Mircea”, au precizat organizatorii.
Drum cu Facebook
Pagina de Facebook „Drumul Naţional 76” a fost concepută de Popa Dan, Briscan Sorin şi Mincic Răzvan. Bihorenii sunt invitaţi să facă doar „comentarii pertinente şi fără… ştiţi voi ce, cu toate că ar merita din plin”, să-şi exprime părerile, iniţiativele, tot ceea ce ar putea contribui la finalizarea lucrărilor pe „DN 76- un drum veşnic în lucru”. Oamenii au reacţionat prompt şi au postat comentarii susţinute de fotografii despre „lucrările lăsate în voia sorţii, doar, doar s-or prăbuşi sau «falnica» intrare în Municipiul Beiuş, dinspre Oradea, bineînţeles, cu urme de accidente”.
„Aşa arată DN76 la ieşirea din Oradea spre Băile Felix, la nici două săptămâni de la reparaţiile capitale, reabilitare, reconstrucţie, modernizare sau naiba mai ştie ce sunt astea. În mod sigur, bătaie de joc la cel mai înalt nivel!”, spune un bihorean, pentru ca un altul să exemplifice: „ieri, între Beiuş şi Ştei (la Drăgăneşti) s-a rupt drumul sub roţile tirului din imagine, pentru că nu se circula decât pe un sens. Iar de lucrat, deloc”. Un altul a postat o lucrare începută de luni de zile la Sudrigiu şi abandonată.
În faţa dezastrului şi supăraţi că marşul nu a fost autorizat aşa cum s-a întâmplat în 2013, când organizatorii au plantat flori pe DN 76, oamenii avansează soluţii care mai de care mai ingenioase, aparent legale, dar care, în actualele condiţii ar pune în pericol viaţa multor semeni care au nevoie de ambulanţe.
„Hai să ne strângem 100 de inşi în faţă la Tribunal (în Beiuş- n.r.) şi să tot traversăm strada aia până ne vine rău.. .nu au ce să ne facă…”, este una dintre propuneri. „Dar ce se întâmplă dacă ne dorim dintr-o dată toţi beiuşenii să mergem la Oradea? Se strangulează drumul, dar asta se întâmplă în fiecare zi când mergi pe drumul ăla, că de asta suntem supăraţi. Doar nu îi interzis dintr-o dată să mergem la Oradea, nu? Zic şi eu..”, e de părere un alt beiuşean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!