UPDATE! Reacția Primarului din Lugașu de Jos.
După apariția articolului publicat de BIHON.RO, primarul Sorban Levente a dorit să facă câteva precizări.
Înainte cu o lună de zile, la o ședință de consiliu am mai discutat problematica asta. Doi consilieri m-au întrebat de ce la noi nu se premiază cuplurile care au împlinit o anumită vârstă de mariaj. În data de 16, acum 10 zile, s-a pus pe ordinea de zi HCL, toată lumea a fost încântantă. Hotărârea de Consiliu Local a fost propusă de noi, de executivul primăriei. La ședință erau prezenți toți consilierii, 12 în funcție și hotărârea a fost votată în unanimitate, inclusiv de reprezentanții PNL. Nu s-a opus nimeni, a transmis primarul din Lugașu de Jos, precizând faptul că ședința de consiliu local s-a desfășurat online.
Premeditat din partea PNL
Primarul a precizat că deși consilierii locali din partea PNL nu s-au opus în timpul votului, puteau să specifice ca premierea cuplurilor să se facă după alegeri.
„Știau de la bun început că evenimentul va fi organizat. Puteau să blocheeze înainte cu câteva zile sau să-mi spună să premiem cuplurile după alegeri”, a mai adăugat primarul Sorban Levente, specificând că la evenimentul privat au participat doi reprezentanți din partea PNL.
Nu am avut nimic de ascuns
Întrebat de reporterul BIHON.RO, dacă acesta a observat că este filmat în timpul „petrecerii electorale”, primarul din Lugaș a comentat: Nu am avut nimic de ascuns. Erau doi consilieri locali de la PNL prezenți. I-am invitat pe dânșii să inmânăm diplomele împreună. Ei au refuzat. S-au dat niște diplome, urmând ca premiile (banii respectivi -n.r) să fie date după alegeri.
Totodată, primarul Sorban Levente a specificat că nu a avut nimic de ascuns, putea să ceară personalului restaurantului sau chiar reprezentanților PNL să nu mai filmeze, evenimentul respectiv, la care au participat circa 60-70 de persoane, dar acesta nu s-a opus.
Era inuman
Primarul din Lugașu de Jos a precizat că a primit notificarea de la Prefectură prin care organizarea evenimentului trebuia suspendată, dar precizează că nu a putut să respecte această hotărâre.
„Ieri (joi-n.r) a ajuns hotărârea de la Prefectură. Nu puteam să nu ținem evenimentul când au confirmat 70 de persoane. Era inuman, lipsă de bun simț. Oamenii au fost anunțați, nu puteam să anulăm evenimentul”, a mai spus primarul.
Nu am primit niciun telefon
Întrebat despre încurcătura de la Primărie cu HCL-ul, solicitat de către Prefectură, primarul Sorban Levente a spus că: „Dânșii au venit la primărie, doamna secretară a avut o operație la picior și este în concendiu medical de vreo două luni, o înlocuiește o altă colegă, care se afla la un consult medical în Aleșd. Dânsa a spus că ajunge în 20 de minute. Într-adevăr nu a ajuns, a trimis cheile de la afișier și în aproximativ 30-40 de minute a fost pusă la dispoziție Hotărârea de Consiliu.
Totodată, primarul din Lugaș neagă că Primăria Lugaș ar fi primit un telefon din partea Prefecturii cu privire la solicitarea HCL-ului.
„Nu am primit niciun telefon din partea Prefecturii”, a mai transmis Sorban.
Potrivit primarului Sorban Levente, comuna Lugașu de Jos are 3.580 de locuitori și venituri proprii de 120.000 de euro pe an, argumentând că este „una dintre cele mai sărace comune din Bihor”.
Săptămâna trecută a fost luată o hotarare de Consiliul Local în Lugaș cu privire la acordarea a câte 200 de lei și câte o diplomă pentru persoane care au împlinit 25 de ani de căsătorie și văduvi (200 de lei/ persoană, 400 de lei/ cuplu) și că acordarea acestora se va face într un cadru festiv în zilele de joi și vineri.
[eadvert]
Joi după-masă, primarul din Lugaș organiza un eveniment la un restaurant local, în cadrul căreia „le-a dat câte o masă” participanților. În jurul orei 13:00, primarul din Lugaș a invitat câteva cupluri la un restaurant local (Ecuador), pentru a le premia. După acest eveniment, primarul Sorban Levente i-a îndemnat pe cei prezenți să meargă la casieria Primăriei pentru a ridica sumele promise. Un reprezentant PNL, participant la evenimentul respectiv a făcut câteva poze și a filmat cu telefonul mobil felul în care s-a desfășurat „mica petrecere electorală”.
Primarul Sorban Levente a ținut un discurs, înainte de a premia cuplurile care au împlinit 25 sau 50 de ani de căsătorie, după care le-a înmanat acestora diplome, cu care le-a spus să meargă la casieria Primăriei pentru a ridica banii promiși.
„Poate ați constatat că toate comunitățile din jurul celor mari din județul Bihor au premiat deja aceste cupluri. Comunitatea noastră nu este o comunitate foarte bogată, din păcate avem venituri destul de reduse la bugetul local. De aceea, în perioada asta, poate cei care ne conduc destinile sunt mai darnici cu comunitățile mai sărace. Acum avem și noi această posibilitate să vă premiem. În zilele de azi, tot mai mulți oameni renunță la căsnicie, neavând destulă toleranță și răbdare unul față de celălalt, ceea ce duce la multe divorțuri și multe certuri de familie. Astfel, este o mândrie ca în comuna Lugașu de Jos sunt aproximativ 600 de familii care urmează a fi premiate pentru că au împlinit 25 de ani de căsătorie. Și în aceasta se vede că în comuna noastră, oamenii sunt uniți și se respectă reciproc. Ca în oricare comunitate din păcate și la noi, apar persoane care nu sunt de acord cu aceste inițiative, din cauza asta, urmează acum premierea dumneavoastră. Vă dăm câte o diplomă, dar premiile efective (bani-n.r), le puteți ridica de la casieria Primăriei”, este discursul primarului Sorban Levente la evenimentul de joi după-masă.
Încurcătură cu HCL-ul
„Am scolitat Primăriei Lugaș în cursul dimineții de ieri (miercuri-n.r) să ne pună la dispoziție hotârarea de Consiliu pentru a vedea daca se respectă condițiile”, a transmis prefectul Dumitru Țiplea.
Potrivit Prefecturii, Primăria Lugaș nu a pus la dispoziție HCL, secretara fiind în concendiu de boală, iar femeia care a răspuns la telefon a transmis Prefecturii că trimite HCL-ul în 10 minute și nu a mai răspuns.
„Am fost nevoiți să ne deplasăm la Lugaș pentru a vedea despre ce este vorba. Am făcut o comisie prin ordin de prefect și am trimis comisia să verifice situația și să ridice hotărârea. Hotărârea trebuia comunicată din momentul în care a a avut loc ședința în 10 zile. Am consideram că trebuie să vedem dacă lucrurile se verifică”, a mai transmis prefectul.
Nu avem nevoie de incidente electorale
„A fost o chestiune complicată pentru comisie. Nimeni nu a vrut să comunice nimic. Intr-un final au reușit să obțină o copie a hotărârii de consiliu și au făcut un proces verbal. Comisia s-a întors la Prefectură, a făcut o analiză iar dimineață s a depus o acțiune în contencios administrativ”, a mai spus prefectul.
Primarul din Lugașu de Jos, Sorban Levente a fost înștiințat personal de un reprezentant al Poliției, parte din comisia alcătuită de situația respectivă.
Nu primise viză de legalitate
Prefectul Țiplea a mai transmis că Primăria Lugaș nu putea să pună în aplicare HCL-ul pentru că nu primise viză de legalitate.
„În momentul în care se atacă în contencios o hotărâre se suspendă automat. Dacă nu există viză de legalitate pe o hotărâre, ea nu se poate pune în aplicare. Dacă privește persoane (hotărârea-n.r) se pune în aplicare la 5 zile de la primirea vizei de legalitate. Oricum Primăria Lugaș si domnul primar nu putea să pună în aplicare hotărârea pentru că nu se primise viza de legalitate”, a mai explicat prefectul.
Dosar penal
Poliția s-a deplasat la fața locului în urma unui apel la 112. Polițiștii bihoreni au întocmit un dosar penal în cazul căruia se efectuează cercetări, sub aspectul comiterii infracțiunii de corupere a alegătorilor.
„La 24 septembrie în urma unui apel primit prin numărul de urgență 112, polițiștii bihoreni au fost sesizați că la un restaurtant din localitatea bihoreană Lugașu de Jos, un bărbat de 40 de ani, din aceeasi comună, a distribuit sume de bani cetățenilor comunei. În urma investigațiilor efectuate, polițiștii bihoreni au întocmit un dosar penal, în cazul căruia se efectuează cercetări, sub aspectul comiterii infracțiunii de corupere a alegătorilor. La finalizarea cercetărilor, va fi propusă o solutie corespunzătoare prin unitatea de parchet competentă”, a declarat pentru BIHON.RO, comisar-șef Alina Fărcuța.
Trimite articolul
XDe mult timp, bancnota a înlocuit buletinul de vot.
(Roger Garaudy)
-
Domnu’ primar e fara masca ,la un evebiment cu peste 50 de insi si pe deasupra mai si pupa mesenii! Pentru el legea covid nu exista?dau cum e voie sa te pupi doar in restaurante?copii nostri trebuiesc sa stea 6 ore /zi cu masca pe figura(nici in armata nu am stat 6 ore cu masca),iar angajatii la stat poarta sau nu masca dupa bunul lor plac!unde e dreptatea?
-
asa ceva? pai cum sa dai oamenilor bani inainte de votari cu 3 zile? asa a facut si acuma 4 ani, crede ca suntem prosti?
autoritatile sa isi faca treaba!!!
POSTACILOR: ACEST LUCRU ESTE CHEAR RECOMANDAT IN VREME DE CRIZĂ; CÂND sunt atâtea divorțuri, apoi cad e încurajată concubinajul și tot mai puține familia stau in picioare, eu susțin astfel de încurajări. Uni premiază doar la 50 de ani de căsnicie.Felicit astfel de primari care încurajează stabilitatea in familie. Nu știu dacă e cuvântul ce-l m-ai potrivit, dar felicitări d-le primar.
Da futai dracu ca toți asa fac muisti dracului îi amenințați pe țiganii lor ca le tăie ajutoarele sociale daca nu votează cu ei si na cum in Rrroomânia îs din ce in ce mai multi Rromi normal ca ies tot ei cacati astea
toti candidatii cumpara voturi prin mituire cuu avantaje si bani iar dupa ce sunt alesi nu fac nimic, toata clasa politica care au votat pensiile speciale pentru anumiti functionari si pentru ei trebuie spulberati din viata politica la urmatoarele alegeri, in Romania la ora actuala cei mai bine platiti sunt politrucii alesii centrali si locali, cei din structurile de forta, justitie, medici, cei de la ccr care au cate 2-3 pensii speciale plus salarii exorbitante nemeritate si abuzive in dispretul poporului, pentru care nu fac nimic.
mai nou daca ajuti comunitatea se zice ca o mituiesti ? 🙂