Pe 17 decembrie se sting ecourile expoziției de instalații „In progress”, de la Galeriile de Artă „Reperaj” din Cetatea Oradea, care nu a avut parte de un vernisaj, ci de „un finisaj” așa cum spunea curatorul Ștefan Gaie. La 19 decembrie se va deschide Expoziția de Arte Decorative „FormArt”.
[eadvert]
Expoziția FormArt este organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din Romania, filiala Oradea și va fi expusă la Galeriile de Artă „Reperaj”, din Cetatea Oradea. Expoziția va fi vernisată de dr. Aurel Chiriac, critic si istoric de artă.
„Pornind de la ideea că arta decorativă s-a transformat și a evoluat de la funcționalul decorativ la manifestările inovative ce presupun noi forme de comunicare, proiectul propune o abordare aparte a conceptului de formă în care libertatea de exprimare, de la un punct de vedere tradiționalist până la un concept minimalist, experimentarea unor tehnici inedite sau materiale neconvenționale, transformă spațiul expozițional într-un dialog de forme decorative, picturale sau spațiale.
Am moștenit cuvântul latinesc forma, ce păstrează numeroase interpretări, conturând existența exterioară dar și pe cea abstractă a lucrurilor. Demersul conceptual de căutare a delimitărilor interioare a căpătat formă, dar și diversitate stilistică, prin felul în care artiștii invitați au experimentat un vast repertoriu de semne și simboluri traduse în notă contemporană, în bidimensional sau tridimensional.
Spațiul plastic al formei capătă sens atât în figurativul tapiseriilor de factură monumentală, în non-figurativul conceptului Fiber Art, în ready-made, artele focului (ceramică, metal şi sticlă), cât și în imprimeul artei digitale. Dincolo de plasticitatea în sine a formei delimitată liniar, valoric, cromatic sau prin textură, exista un manifest al artistului care interferează cu ritmul existențial al vieții cotidiene. Lucrările transmit în conștiința privitorului mesaje, ce îl fac pe acesta conștient de puterea formei, aspirantă la evadarea în spațiul ambiental”, spune curatorul expoziției, conf. univ. dr. Mihaela Tătulescu .
Artist-inventator
Printre invitați se află artistul vizual Mariana Grumăzescu Voicu, o personalitate a tapiseriei contemporane românești. Acesta va expune tapiserii ce au ca pretext calul, care fac parte dintr-un ciclu și sunt realizate în tehnica haute-lisse.
Criticul de artă dr. Roxana Păculescu explică faptul că tapiseriile „mobilizează privirea prin efectul acuarelat pe care îl au suprafețele, consecință a vopsirii într-o multitudine de nuanțe a firului de lână întrebuințat la țesut. Zonele pastelate sugerează o relație subtilă între două tehnici: tapiseria și acuarela”. Tot din universul tapiseriei vine la „Reperaj” și invitatul special, artistul plastic Gabriela Cristu, cu o fascinantă viziune în tapiseria contemporană.
„Compozițiile Gabrielei Cristu sunt compuse din spectaculoase hibridări corporale (pești, oameni, ființe mitologice sau fantastice, păsări, gasteropode, insecte, feline, ofidiene etc.), care, sigur, sunt însoțite la prima vedere de un fel de spaimă subiacentă, datorată impactului cu bizarul. Dar, odată sintetizată atmosfera sinoptică visată de artistă, imaginile translatează empatic teroarea provocată inițial, se îmblânzesc cumva și devin obiect de studiu vizual, de analiză aplicată. Peste toate, însă rămâne misterul unor apariții inexplicabile. În asta constă, de fapt, și inefabilul operei de artă, care provoacă până la urmă, cu cât privirea devine mai sfredelitoare, un fel de extaz oniric confortabil, lesnicios și ergonomic, ce se fixează total în memoria afectivă a privitorului”, spune Florin Toma depre lucrările artistei, în revista Viața Românească.
Lucrările artistului ceramist Ileana Horoba Danci vor putea fi văzute la „Reperaj”, după ce anul trecut, artista a participat la un schimb de experiență româno-iranian, finalizat la Forumul Iranian al Artiștilor din Teheran cu un „open studio-performance” – ”Change or Exchange”, alături de Arezu Zargar și Sadegh Bagheri din Iran, respectiv Sandrina Mihuleac . Ileana Horoba Danci e absolventă a Universității din Cluj-Napoca, iar artistul vizual Daniela Frumușeanu, o altă invitată, e conf. dr. la Universitatea Națională de Arte Bucuresti, Facultatea de Arte Decorative si Design.
Daniela Frumușeanu este artist decorator, pedagog, inventator cu brevete OSIM, organizator și curator de expoziții, autor de cărți. Așa cum spune criticul de artă Luiza Barca, Daniela Frumușeanu se numără printre personalitățile plurivalente ale breslei. „Spiritul ordonator al Danielei Frumușeanu face casă bună cu sensibilitatea ei de sorginte poetică, iar ambele, susținute printr-o cultură solid construită, concurează la articularea unei creații reprezentative pentru arta românească contemporană.”
Curatorul Mihaela Tătulescu spune că fotografiile cu lucrările folosite în promovarea evenimentului „sunt în mare parte niște repere ale activității lor artistice. Lucrările din expoziția FormArt vor fi vizionate doar din 19 decembrie, la Galeriile de Artă Reperaj”.
Expoziția este organizată de Vioara Bara, Președintele UAP, filiala Oradea, în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea și Muzeul Orașului Oradea. Prezintă dr. Aurel Chiriac, critic de artă și istoric.
Cine expune?
Lista expozanților e una generoasă: Ana Maria Abrudan(Cluj-Napoca), Mariana Achim, Corina Andor, Dorina Andrei Aldea, Letiția Apostol, Corina Baciu, Vioara Bara, Diana Gabriela Bohnstedt Gavrilaș, Traian Boicescu (Rm-Vâlcea), Maria Bologa, Maria Braun, Ana Raveica Brânzaș (Cluj-Napoca), Sanda Aurelia Ceuca (Râmnicu Valcea), Mihai Chițu (Curtea de Argeș), Alexandra Chiș, Elena Felicia Cîmpian, Gabriela Cristu (București), Ilie Duță (Timișoara), Erzsébet Dobos, Suzana Fântânariu (Timișoara), Dorotheea Fleiss (Carei), Daniela Frumușeanu (București), Mariana Gheorghiu (Cluj-Napoca), Maria Gliga (Târgu Mureș), Gloria Gratti (Timișoara), Mariana Grumăzescu (București), Hollo Barna, Ileana Horoba Danci (Baia Mare), Remus Ilisie, Rodica Indig, Lucian Irimescu (Craiova), Anamaria Istoc, Jankó-Szép Noemi, Márta Jakobovits, Gabriel Jordan, Adi Judea, Károly-Zöld Gyöngyi (Cluj-Napoca), Iulia Mago, Márton Katalin, Andreea Anamaria Meza, Magda Mocan, Nicolae Moldovan (Timisoara), Alice Mondoacă, Eveline Naghy, Diana Oțet (Cluj-Napoca), Adi Peter, Elena Claudia Peter, Ovi D. Pop, Angela Popescu (Cluj-Napoca), Adela Popp, Adela Rusu, Marcel Slezinger, Angela Szabo, Ramona Șlug (Curtea de Argeș), Valentina Ștefănescu (Timișoara), Mihaela Tătulescu, Epaminonda Tiotiu (Cluj-Napoca), Radu Tîrnovean, Gyongyi Kerekes Ujvárossy, Laura Ungur, Adina Vesa, Teodora Vlaicu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!