Sala de la show-room-ul ProEnerg a fost neîncăpătoare, luni seara, pentru cei care au dorit să îl asculte pe Jean Clottes, Conservator general al patrimoniului din regiunea Orgnac – Grand Site de France, specialist de renume în arta rupestră. Eveniment organizat în cadrul Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, conferinţa „Arta cavernelor – o incursiune în spaţiu şi timp în arta paleolitică din Europa” a fost susţinută de expertul francez în limba engleză.
Cultură paleolitică
Jean Clottes a avut un rol important mai ales în studiul a două dintre cele mai importante peşteri cu picturi preistorice: peştera Cosquer, descoperită în 1985 în apropiere de Marsilia şi peştera Chauvet, descoperită în 1991 în valea Ardeche. Arta rupestră supravieţuieşte de peste 30.000 de ani. Imaginile, gravate în stâncă sau pictate în cărbune ori în culori de origine minerală, sunt vestigii ale culturii paleolitice, contemporane cu ultima glaciaţiune, şi reprezintă în principal animale mari ori scene de vânătoare.
Picturile rupestre prezentate în cadrul conferinţei se regăsesc şi în cartea lui Jean Clottes, „L art des cavernes (arta cavernelor)”, carte care a putut fi achiziţionată luni seara, autorul oferind autografe.
În cadrul aceluiaşi eveniment a avut loc şi vernisajul expoziţiei „Misterele subterane ale Bihorului”. Fotografiile expuse sunt realizate de speologii Cristian Lascu, redactor şef al revistei National Geographic România, şi Andrei Posmoşanu. Printre numeroasele premii obţinute de Cristian Lascu se numără Premiul Academiei Române pentru „Peşteri Scufundate”, titlul obţinut în 1009 de cel mai bun fotograf-speolog în California sau premiul „Black Sea Gold Medal” oferit de Global Environmental Fund (Istanbul 2006). La rândul său, Andrei Posmoşanu a fost premiat la Speoarta, festival aflat sub egida Federaţiei Române de Speologie. Expoziţia poate fi vizitată până în 30 mai, de luni până vineri, între orele 10.00-16.00.
C.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!