Fundația Mișcarea Populară (FMP) se pune la dispoziția Primăriei Oradea pentru un festival Toamna Orădeană mai bun, dar și pentru combaterea fenomenului cerșetoriei din oraș.
Universitarul Sorin Borza a criticat ”penuria de idei” în organizarea ediției din acest an a Toamnei Orădene, invocând păreri pe care le-a constatat ”în spațiul public”. Borza și-a bazat argumentația citând inclusiv din postările unor bloggeri, precum ”Andri Popa” sau ”Lilișor”…
”Cred că Oradea și orădenii merită mai mult decât mititei și muzică ieftină”, este de părere Sorin Borza, care ar vedea oportun organizarea, în cadrul Toamnei, a unui festival jazz sau rock. Universitarul a văzut ca forțată introducerea sub sigla Toamnei a unor manifestări, altfel, de sine stătătoare, ”care oricum ar fi avut loc”. Este vorba despre Festivalul de Teatru Scurt sau concertele din fiecare joi ale Filarmonicii.
”Vremea a fost bună și a ținut cu organizatorii, dar atunci când oamenii au de ales, aleg corect. Aria de alegere a fost restrânsă”, opinează orădeanul, care susține că Fundația Mișcarea Populară are idei și e dispusă să ajute municipalitatea!
În fine, Sorin Borza crede că ar trebui relansate Premiile de Excelență, ce se acordau pe vremea primarului Petru Filip, atunci când Borza era consilierul acestuia. Aceasta deoarece, opinează profesorul, avem valori locale ce merită recunoscute.
Protocol anti-cerşetori
Jurnalistul Daniel Meze a anunţat că FMP a depus la Primăria Oradea un protocol de parteneriat pentru combaterea fenomenului cerşetoriei şi a distrugerilor de pe domeniul public din Oradea. Meze i-a indicat ca responsabili principal pe rromii ce vin în municipiu cu trenul, dinspre Bratca şi Valea lui Mihai. Daniel Meze susţine că acest ar trebui semnat de către instituţiile cointeresate, Primăria Oradea şi primăriile din comunele de provenienţă, dar şi de liderii comunităţilor religioase din care fac parte şi rromi. Campania anti-cerşetori ar trebui să înceapă cu identificarea acestor persoane, conştientizarea acestor persoane, amendarea şi, în cazul neplăţii, punerea contravenienţilor/infractorilor la muncă în folosul comunităţii. Cu amendamentul că realitatea ne arată că în cele mai multe cazuri, aceste persoane scapă de munca în folosul comunităţii cu adeverinţe medicale… „Protocolul e perfectibil”, a ţinut să precizeze jurnalistul.
Meze a afirmat că, împreună cu alţi membri ai Fundaţiei, se pune la dispoziţia municipalităţii pentru implementarea acestui parteneriat. FMP a prezentat şi o persoană cu experienţă în implementarea proiectelor ce-i privesc pe romi – Elena Botian, ONG-ist şi fost funcţionar public – dispusă să contribuie într-un asemenea proiect.
Citiți principiile noastre de moderare aici!