Anunțul a fost făcut de profesoară în cadrul unei postări pe rețelele de socializare.
„În urmă cu o lună, la 18 iulie, am avut onoarea de a fi laureată în Parlamentul britanic de către Joy Morrissey și Virendra Sharma, parlamentari britanici, fiind totodată inclusă în Cartea mondială a recordurilor (World Book of Records) pentru realizările mele ca educator”, se arată în descrierea postării.
Motivul pentru care a fost premiată de către parlamentarii britanici are ca scop „confirmarea locului ocupat în educația mondială”, este de părere Tanc.
În cadrul ceremoniei, desfășurate în Sala „Sir Winston Churchill” din Parlamentul Britanic, alături de dascălul orădean au fost mai prezente persoane remarcabile din Argentina, Japonia, Nepal, Quatar, Congo, Italia, Albania, Oman, Austria, Danemarca și mulți alții. Profesoara menționează că a fost inclusă în cartea recordurilor „pentru contribuția personală în crearea unei lumi mai bune în domeniul educațional”. Câteva dintre motivele pentru care Mirela Tanc a primit acest premiu sunt: aceasta „a inovat educația mondială prin metodele ei originale de predare”, „a organizat evenimente, acțiuni, campanii, cursuri în întreaga lume, inclusiv în pandemie”, „a ajutat mii de educatori prin cursul ei «Noul Normal», prin care i-a făcut să își schimbe mentalitatea și felul de a preda”.
Împreună în lumea întreagă
Dascălul obișnuiește să ofere în dar lucrări realizate de elevii sau foștii ei elevi cu care încă păstrează legătura. În cadrul ceremoniei din Anglia, deputatul Joy Morrissey, deputatul Virendra Sharma și liderul Five Times Senior Labour Party au primit albume cu palatele orădene și picturi realizate de elevul Luca Fofiu, din clasa a VII-a. În Singapore, la evenimentul E2 organizat de Microsoft, elevii au fost prezenți prin lucrări literare și artistice, realizate în cadrul proiectului CLIMATE ACTION.
„I-am dus în Dubai la EXPO 2020, unde am susținut ateliere și la alte evenimente educaționale; i-am dus în Portugalia la Summitul European al celor mai buni profesori din lume, prin proverbele și maximele create sub formă de emoticoane; i-am dus la Paris, la UNESCO, prin caligramele create de ei și dedicate oficialilor UNESCO sau profesorilor premiați”, spune Mirela Tanc.
Metode diferite de predare
La orele de curs, Tanc folosește pasiunile elevilor în predare, le formează deprinderi de viață, folosește și creează resurse de calitate, punând mare accent pe gestionarea emoțiilor, formarea valorilor morale și culturale autentice.
„E mult de spus despre metodele mele altfel. Le detaliez în cadrul cursului meu intitulat simbolic NOUL NORMAL – metode moderne de predare și de evaluare. Pe profesori îi învăț să-și actualizeze felul de a preda, să fie pe placul elevilor lor”, explică profesoara.
Multiple premii la nivel mondial
Mirela Tanc a primit în cursul anului 2021 de la președintele României „Ordinul pentru învățământ în grad de Cavaler”, dar și premiul „Top 50 Global Teacher Prizes” (în traducere „Top 50 de Premii pentru profesori la nivel global”). Este membru al UNESCO Greening Education Partnership din anul 2024, a fost inclusă în Top 100 de femei de succes de către Revista Capital în 2022. În 2020, a primit premiul „Star 2020 World Book of Records”, precum și „Global Teacher Award”, iar în 2019 a câștigat selecția națională de bune practici în învățământul secundar intitulat „Creatorii Educației”, din partea Ministerului Educației.
Planuri pe termen lung
Pe termen lung, profesoara vrea să ajute „cât mai mulți dascăli să devină mai buni educatori, atât prin cursul meu, cât și prin soluțiile originale pe care le prezint la evenimentele educaționale globale”, susține ea. În colaborare cu masteranzii Facultății de Litere din Oradea, Mirela Tanc organizează tabere de recapitulare. În perioada 26 august – 6 septembrie, elevii de gimnaziu (inclusiv cei de clasa a V-a și a IX-a) pot recapitula materia împreună cu profesoara de limba română într-o manieră foarte atractivă pentru elevi.
„Am creat pentru activități materiale originale, de la «pașaportul în lumea gramaticii și a literaturii», a ștampilelor cu noțiunile recapitulate care se aplică în pașaport, a diverselor jocuri de gramatică și literatură, dar și de dezvoltare personală (emoții, valori, comportament, anxietate, autocontrol etc.), pentru că o componentă importantă a reușitei este aceasta, pe lângă pregătirea academică la organizarea materiei în funcție de pasiunile elevilor participanți. Toate materialele folosite, inclusiv pașaportul (model de descriere nonliterară), sunt pretexte pentru învățare a noțiunilor din programa școlară, dar într-o manieră mai apropiată de sufletul elevilor de azi”, explică dascălul.
De-a lungul anilor, profesoara a organizat ateliere la Consulatul Român din Manchester, Marea Britanie, sesiuni de formare pentru educatorii din Maldive, activități în cadrul Școlii de vară la invitația Școlii Internaționale din Oradea, ateliere în Cetatea Oradea, dar și în cadrul CosmoParc. Următoarea activitate de acest gen va fi organizată la Consulatul Român din Los Angeles, unde vor fi organizate activități pentru românii din Diaspora.
„Lucrez la o carte de gramatică, care va apărea în curând, tocmai am terminat, în colaborare cu alți educatori, Broșura „Instrumente Digitale de Ghidare a Carierei Elevilor” și „Ghidul meseriilor viitorului”, atât de necesare azi”, a mai precizat Mirela Tanc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!