Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, luni, să-l excludă definitiv din magistratură pe judecătorul Mircea Puşcaş de la Curtea de Apel Oradea, trimis în judecată de procurorii DNA Oradea între trei dosare.
Astfel, luni, ÎCCJ a admis recursul declarat de Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii înlocuind sancţiunea disciplinară cu cea mai aspră sancţiune, şi anume excluderea din magistratură.
Secţia pentru judecători a CSM l-a găsit vinovat pe Puşcaş de manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului Justiţiei şi încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii. Concret, s-au incriminat relaţiile pe care judecătorul le-a avut cu doi inculpaţi care aveau dosare pe rolul secţiei coordonate chiar de Mircea Puşcaş în cadrul Curţii de Apel Oradea.
Alt dosar pe rolul ÎCCJ
Mircea Puşcaş aşteaptă alt verdict din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după ce atacat sentinţa de condamnare la patru ani cu executare primită, pe 17 iunie, la Curtea de Apel Timişoara într-un dosar de trafic de influenţă şi fals în declaraţii.
În acel dosar, Puşcaş a fost trimis în judecată fiind acuzat că ar fi pretins şi primit, în anul 2009, de la un afacerist din Marghita 1.500 de euro pentru a interveni pentru acesta într-un dosar de evaziune iar în 2011 ar fi pretins de la acelaşi om de afaceri, dar prin intermediarul Marcel Piştuca, suma de 50.000 de euro pentru a interveni pentru el într-un dosar în care era acuzat de lipsire de libertate şi lovire.
Şi alte dosare
Mircea Puşcaş a fost suspendat din magistratură în ianuarie 2013, după ce a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă, alături de comisarul Florian Rob, şeful Secţiei Poliţie Rurală Ciumeghiu, acuzat la rândul său că ar fi pretins unor hoţi din Oradea să plătească 1.000 euro iar unul dintre ei să-şi convingă propria fiică să ofere servicii sexuale judecătorului. Pe 26 februarie, Curtea de Apel Cluj l-a găsit vinovat pe comisarul Rob dar l-a achitat pe Mircea Puşcaş astfel că procurorii DNA au declarat recurs care se judecă la Înalta Curte.
Judecătorul orădean Mircea Puşcaş mai are un dosar pe rol, tot la Curtea de Apel Cluj, fiind acuzat că le-ar fi pretins la doi prezumtivi traficanţi de ţigări să cumpere, de la cumnatul său, un autoturism cu o sumă mai mare cu circa 10.000 euro decât preţul real al maşinii, pentru ca, în schimb, să pronunţe o soluţie favorabilă într-un dosar penal aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!