“România este în plină disoluție, ca națiune. Nu doar numeric, ci și ca identitate”. Este un diagnostic pus poporului român de către candidatul la Președinție, Mircea Diaconu, prezent joi, la Oradea. A purtat un dialog cu simpatizanții săi și cu reprezentanții mass-media, în cafeneaua Ristretto, din Piața Unirii. Pentru JURNAL BIHOREAN & BIHON.RO, Diaconu a abordat mai multe subiecte de interes.
Fost europarlamentar independent între 2014 și 2019, Mircea Diaconu vorbește despre un proiect pentru revitalizarea identității naționale, demarat încă de când activa la Bruxelles. De la Cotroceni, vrea să potențeze o rețea de repere a civilizației în spațiul românesc și face, cu această ocazie, o paralelă cu Școala Ardeleană. “Se determină regiuni identitare la nivel de țară și câte un reper, în sine, cum ar fi Cazinoul din Constanța, Palatul Culturii din Iași, Muzeul Bruckental din Sibiu, Castelul Huniazilor, Muzeul Țării Crișurilor din Oradea etc. Noțiunea de civilizație a spațiului românesc s-ar cere revitalizată, prin repunerea în discuție a acestui tip de noțiune. Suntem cei mai bătrâni din Europa, oricând putem dovedi aceasta. Suntem moștenitorii tuturor celor care au trăit pe locurile astea. De aceea, spun civilizația spațiului românesc, nu neapărat civilizație românească”, anunță Diaconu, care ar dori să se înființeze asemenea centre de “cercetare, promovare, exploatare a civilizației din spațiul românesc”, în câteva mari centre universitare din țară.
Diaconu nu vrea Guvernul lui, iar “președintele nu poate fi subiectiv”
În privința colaborării cu Guvernul, din postura de președinte, Mircea Diaconu afirmă că nu are niciun fel de preferință pentru culoarea politică a Executivului, chit că este susținut în candidatura sa de către Pro România și ALDE. În schimb, afirmă că, de la Cotroceni nu ar critica și nu ar duce în niciun ca un război cu Guvernul României, în nicio situație.
Marele actor consideră că președintele statului nu are voie să își ia prea multe libertăți, în materie de atitudini exprimate public: “Nu am voie să vin cu impuneri. Președintele nu are voie să aibă păreri personale, trebuie să nu aibă păreri de tip subiectiv, spune candidatul Diaconu. Președintele nu e jandarmul, iar ceilalți extratereștrii. Parlamentul validează programul de guvernare, poate da guvernul jos, poate chema miniștrii la ordin. În schimb, președintele își asumă poziții care decurg din dezbaterile publice”, crede Diaconu. În acest context, Mircea Diaconu consideră nepotrivită atitudinea președintelui Iohannis, de a refuza numirea miniștrilor propuși de premierul Viorica Dăncilă. “Președintele nu are ce căuta acolo, nu el decide premierul. Își dau ăia demisia și el nu acceptă. Nu ăsta este rolul lui. Un guvern iese dintr-un vot popular și din votul majorităților”, explică candidatul independent. Despre experiența la Bruxelles, Mircea Diaconu afirmă următoarele: “Comportamentul meu s-a modificat acolo. Am învățat că totul se poate negocia”.
Iohannis și Dăncilă “folosesc elicopterul în precampanie”
Întrebat de relația de campanie pe care o are cu cele două formațiuni politice care îl susțin, ALDE și Pro România, Diaconu afirmă următoarele: “Sprijinul lor este logistic. E nevoie de oameni în secțiile de votare și nu numai asta. Se vor face cheltuieli, pe care eu nu pot să le fac. Le-am interzis să cheltuie în precampanie, pentru că nu sunt cheltuieli rambursabile.
În schimb, doi dintre candidați merg cu elicopterul, în campanie. Au SPP-iști, li se rezervă cazări la hoteluri, chit că merg în interes personal, nu e în interesul public”, spune Diaconu, cu referire la președintele Iohannis și premierul Dăncilă. De altfel, candidatul independent consideră că panourile publicitare cu candidații pentru prezidențiale apărute deja în spațiul public sunt cât se poate de ilegale…
Despre Putin și Reagan
Întrebat de JURNAL BIHOREAN & BIHON.RO ce ar schimba, ca președinte al României, în abordarea față de Rusia, Mircea Diaconu a fost destul de expeditiv, limitându-se să afirme următoarele: “Azi, abordarea este nepragmatică și falimentară.
Nu trebuie să fii cu capul pătrat”. Dacă o întâlnire cu Putin nu pare să îl sperie, dar nici să îl încânte pe Diaconu, în schimb, aceste se consideră jignit de comparația cu Ronald Reagan, măcar din perspectiva carierei în actorie. “Reagan a fost un actor prost și banal, de filme western. În schimb, ca președinte a avut o prestație impecabilă, din toate punctele de vedere. I-a bătut pe ruși, în Războiul Rece”, conchide marele actor român, intrat în noul său rol, de candidat pe scena politică românească.
Trimite articolul
XDomnule Diaconu, intrand in aceasta cursa electorala nu pot sa cred decat 2 lucruri, ori sunteti un naiv incurabil care crede ca daca cumva printr-o minune divina ati fi votat si ati ajunge presedinte veti reusi sa faceti un singur lucru bun pentru tara asta (daca vi s-ar da voie) ori ati intrat in clubul ticalosilor care cred ca misiunea divina este sa faca loc occidentului sa vina sa ne ia si sangele din vene si sa distruga acest popor pana la ultima suflare. As tinde ca un om de cultura nu ar face nici una nici alta dar daca dupa o viata intreaga in care am vazut aproape tot pot sa spun cu mana pe inima ca sunteti o alta deceptie a Romaniei. Un om integru, un om intelept nu ar intra niciodata in politica pentru ABSOLUT nici un motiv. De aceea toti politicienii arata la fel. Printre ei e un statut sa fii cel mai mare hot, ticalos si cea mai infecta persoana. Doar asa cresti in ochii celorlalti.
În istorie a funcționat din păcate numai dragostea de teamã.
Om batran si cu dementa la cap probabil va lua la alegeri maxim 2-3%.
“Bă Romi, nu sta iară ca o nulă” , dupa cum zicea Ilarion Ciobanu catre Diaconu intr-una din replicile celebre care il definesc cel mai bine pe actorasul celebru pentru rolurile secundare de prost pe care le-a jucat in cariera lui de dinainte de a deveni valetul A3 si al lui Dan Voiculescu…
“Reagan a fost un actor prost și banal, de filme western.” Da tu ce cacat ai facut ca actor?