
Foto: FB/mircea.cantor
Saut Hermès este o competiție anuală de sărituri care se desfășoară la Paris şi este sponsorizată de casa de modă Hermès. A 15-a ediţie va avea loc în 21, 22 şi 23 martie, la Grand Palais.
Unul dintre cei mai apreciaţi artişti de peste hotare, Mircea Cantor colaborează cu celebra casă de modă pentru desenele care ilustrează competiţia de sărituri cu calul peste obstacole. Ilustraţiile se pot admira deja pe străzile din Paris şi în materialele de promovare a evenimentului.
„Sunt încântat să anunț colaborarea mea cu Hermès pentru Saut Hermès 2025, realizând o serie de desene în China Ink în jurul fabulosului univers al cailor. Săriturile de cai vor avea loc în zilele de 21, 22 și 23 martie. Până atunci, faceţi cunoştinţă cu desenele mele pe străzile Parisului și online”, a anunţat Mircea Cantor pe reţelele de socializare.
Artistul orădean a mai colaborat de curând cu o altă casă de modă, realizând o geantă Lady Dior inspirată din motive populare din Bihor, o ediţie limitată a Casei Dior.

Foto: FB/mircea.cantor
Mircea Cantor este unul din cei mai renumiți și apreciați artiști plastici contemporani. S-a născut în 1977, la Oradea. A studiat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, iar la 22 de ani a primit o bursă de master la Universitatea din Nantes, moment în care a plecat în Franța. Este pictor, regizor, sculptor, desenator şi artist al avangardei conceptuale. S-a stabilit la Paris acum 26 de ani.
Prima sa expoziţie în Franţa a avut-o în 2001, la Muzeul de Artă Modernă din Paris. În 2004, a primit premiul Paul Ricard pentru tânărul artist francez al anului. Ca premiu, una dintre lucrările sale a fost achiziţionată de către Muzeul de Artă Modernă din Paris.
Creat în 2000 de ADIAF, Premiul Marcel Duchamp distinge în fiecare an un artist francez sau rezident în Franța, care activează în domeniul artelor plastice și vizuale. La cea de a 11-a ediţie, Premiul Marcel Duchamp a fost câştigat de artistul Mircea Cantor, singurul artist român laureat al acestui prestigios premiu.
Lucările sale se regăsesc în imortante muzee de artă şi galerii, precum MoMA, Muzeul de Artă din Philadelphia sau Centrul Pompidou.
Mircea Cantor şi-a pus amprenta grafică pe două timbre aniversare emise de Poşta franceză pentru a marca trei secole şi jumătate de când Regele Soare, Ludovic al XIV-lea, a semnat actul de naştere al Operei pariziene.
Pe 27 noiembrie 2019, lui Mircea Cantor i s-a acordat, din partea Preşedintelui României, Klaus Iohannis, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler. Ceremonia a avut loc la sediul Ambasadei României de la Paris.
În 2023, în contextul marcării a 65 de ani de la aderarea României la UNESCO, tapiseria „Îngeri şi avioane” realizată de Mircea Cantor a fost donată de ţara noastră către UNESCO. Este prima donaţie românească de artă expusă permanent în holul principal al UNESCO.
Citiți principiile noastre de moderare aici!