Pentru cei care i-au aplaudat piesele puse în scenă, i-au citit cărțile, piesele de teatru istoric, de interviu a fost un prilej de a se închina în fața catafalcului din holul Teatrului de Stat Oradea pentru un ultim rămas bun. Actorii orădeni au stat rând pe rând de gardă lângă sicriu în semn de recunoștință și respect. În sala a fost și enormul actor Eugen Țugulea cu care Mircea Bradu a împărțit multe aplauze. Bunătatea cu care Mircea Bradu și-a înconjurat semenii, acel „copilul tatii” cât o îmbrățișare cu care își dezmierda semenii s-a simțit în aer, a fost pe buzele tuturor. La fel de frumoasă, așa cum o știe o țară întregă, demnă și elegantă, Florica Bradu ne mărturisea că în aceste zile își dorește doar ca Mircea Bradu să fie condus cu toate onorurile pe ultimul drum, așa cum și-a onorat prietenii și cum a trăit. De-atfel, doamna Florica Bradu i-a fost alături omului de cultură și în ultimele zile, ca și în toată perioada suferinței. Ca un adevărat lord, simțind probabil că eternitatea e aproape, lustruindu-și aripile de înger, Mircea Bradu s-a despărțit de doamna sufletului său sărutându-i mâna. Sunt clipe grele în care parcă toată durerea lumii a coborât în sufletele membrilor familiei Bradu , dar și a celor pe care i-a iubit și l-au iubit și care nu îl vor uita niciodată. Ca un ultim gest de dragoste și respect, cealaltă familie a domnului Mircea Bradu, pe lângă cea biologică și cea de la Teatru, echipa celui care a fost elitistul PD Bihor a fost prezentă in corpore la Teatru.
[eadvert]
Din păcate Petru Filip, liderul PD și primarul Oradiei e plecat în Germania, dar a transmis un mesaj citit de rectorul Universității Agora Mișu Jan Manolescu, fost vicepreședinte PD alături de domnul Bradu. Pe parcursul citirii mesajului domnul Manolescu a fost gâtuit de emoție și a avut ochii în lacrimi. Au fost acolo, fostul președinte al Consiliului Județean Bihor și președinte PD Ștefan Seremi, fostul viceprimar Mircea Matei, fostul subprefect Traian Abrudan, ex-prefectul Gavrilă Ghilea, consilierii locali din Sânmartin Florin Vrăbieș, George David, fostul primar Mihai Groza, doamna Doina Bogdan, omul care avea toate cheile PD, fostii consilieri locali dr. Nicușor Lepădatu, Bârsan, fostul vicepreședinte al CJ Bihor Ionel Avrigeanu, fostul primar de Măgești Gavrilă Costa, primarul de Sântandrei Ioan Mărcuș, fostul deputat Ionela Pop Bruckental, fostul consilier Margareta Bara și Vioara Bara, Bogdan Manafu, fostul lider al tinerilor din PD, Manuel Șeles, Emil Guiaș și mulți alții.
Cu toții l-au aplaudat minute în șir pe omul care prin simpla lui prezență i-a provocat să se ridice la înălțimea lui. Membrii marcanți Liviu Lupea și Lucian Silaghi, fost director al Teatrului și al Direcției de Cultură, succesorul domnului Bradu au fost prezenți cu inima lipsind fizic din motive obiective. Mai jos redăm integral mesajul fostului primar al Oradiei Petru Filip.
La revedere, Mircea Bradu
„Spun „la revedere” pentru că așa cum viața este efemeră, existența noastră „de după” ne face ca la plecarea de aici să ne gândim că ne despărțim doar pentru un timp. Regret nespus că nu am apucat să ne revedem așa cum discutasem de Paște sau că nu am apucat să facem aceea carte de amintiri a unor vremuri trecute. Regret că nu sunt aici să- ți spun direct aceste cuvinte, dar din nefericire de câteva zile sunt în afara țării și de aceea îl rog și-i mulțumesc lui Mișu Manolescu că citește gândurile mele triste. Mi-ai fost alături în multe momente ale evoluției politice și administrative din acest oraș și din această țară de după 1989 și de fiecare dată am avut siguranța suportului tău la ceea ce urma să decidem. Aveai știința transmiterii încrederii în ceea ce urma să decidem și de aceea acest suport a fost de neprețuit. Odată cu Mircea Bradu dispare o generație de aur a culturii orădene legată indisolubil de Revista Familia a lui Iosif Vulcan și de cei care au fost: Alexandru Andrițoiu, Radu Enescu, Dumitru Chirilă , Bejan Crăciun, Puiu Cotruș și mulți alții. Îmi amintesc de momentele susținerii reluării Festivalului de Teatru Scurt după 1990, cu Mircea Bradu la timona Teatrului și prezențe ale culturii românești precum: Ion Caramitru, Mircea Albulescu, Valentin Silvestru, Maia Morgenstern, Ana Blandiana, Marian Popescu, Mircea Diaconu și mulți alții pe care Festivalul i-a adus la Oradea. Nu mai vorbesc de activitatea ca editor a atâtor cărți care au personalizat Oradea, cum este Istoria orașului Oradea sau cele legate de personalități ale orașului. De fiecare dată m-a sunat la telefon și mi-a oferit cu mare drag aceste cărți, ca pe un dar de preț pe care îl oferea orașului pe care l-a iubit, l-a servit ca Primar, Consilier, local, Director de Teatru, Director de Editură, Ctitor de post de radio regional, Formator de personalități și Meșter de suflete.
Perioada Partidului Democrat a fost una de suflet și viață a lui Mircea Bradu. Și nu e vorba aici de doctrine sau ideologii, ci de oamenii care au fost alături de el și de care și el s-a atașat dar și a modelat personalități care apoi, fiecare, și-a găsit propria cale în viață.
Asupra fiecăruia dintre noi, Mircea Bradu și-a pus amprenta, calitatea și bunul simț pe care le transmitea. În numele acestora vreau să-i mulțumesc lui Mircea Bradu și să-i spun că a lăsat în urma sa oameni care nu-l vor uita și-l vor evoca în amintirile lor. Știu că mulți dintre aceștia sunt astăzi aici și-i aduc ofranda de mulțumire, respect și lacrimi. Condoleanțe celor pe care îi lasă în urma sa, soției sale doamna Florica Bradu, copiilor Lioara, Anca, Raluca și Maximilian, care au preluat genetic și educațional din calitatea tatălui lor. Ce poate fi mai valoros pentru un părinte care lasă în urma sa un asemenea tezaur uman. Ferice de cel care lasă în urma lui asemenea urmași și asemenea operă umană care va rămâne în eternitate! La revedere, Mircea Bradu, Dumnezeu să te aibă în pază și să te ocrotească în pace până când odată ne vom reîntâlni și vom depăna, din nou, amintiri” – Petru Filip, fost Primar al Oradiei.
Bihorenii iși vor putea lua rămas bun de la Mircea Bradu de la Teatru
Clerici, jurnaliști, oameni de teatru îl plâng pe Mircea Bradu
A murit Mircea Bradu, primul primar al Oradiei după Revoluție
Trimite articolul
XPalatul Primãriei sã nu mai fie numit palatul primãriei. Sã fie denumit Palatul Bradu.
-
jegosii de la bihoreanu au publicat fotografii cu familia indurerata. cat de gretosi, ce gest josnic.
Perioada pd cu jos,, tiranul” sus,, crinul” a obosit pe mulţi.
-
De fapt fără bunul simț, a fost o trădare antonescianã politica bunului simț care a urmat s-a scufundat și este.
Am o presimtire ca Bolojan nu va veni la inmormantare. Asteptam pe Andrica sa numere la sange coroanele sa ii puna la plata.
-
Of, plânge inima și tu tot rece.
-
Pt Bolo nu valoreaza doi bani. De era PNL-ist era sfant
-
Ce urât vorbești despre “personaj”…Cum, nu valorează pt. acel Bolo din 2008, care “nu mai poate” de binele bihorenilor, mai nou? Pe orădeni, primu’ lucru cu care i-o fraierit o fost “turbogirația”, pt. care s-a plătit 2 mil de euro, firmei Selina, care a contribuit cu exact aceeași sumă la campania electrală 2008. “Domn’ col. Bolojan” e sub acoperire și la 50°C, între betoane! Să nu uităm, așadar, cum a fost votat de pocăiți și cine le-a finanțat campania electorală acestor “bolojeni”, pui de “betonatori” ai spiritului liber….
-
„excepționalul Mircea Bradu, om prin definiție, om de cultură” și „vremelnic om politic”, dar accentul e totuși pe un eveniment și articol intens politizat! Fi-v-ar rușine, politicieni care distrugeți orașul, țara, lumea întreagă, nu mai aveți nimic sfânt (ați avut vreodată?!), numai voi, voi și iar voi, vedetele pluii, aruncați în derizoriu durerea unei familii numai ca să vă mai expuneți odată ca niște exhibiționiști retardați în mass-media pluii!!!