Dramaturgia sa este „străbătută de un suflu transilvănean” remarca Ion Zamfirescu.Iar Mircea Bradu nu a făcut niciodată un secret din asta.
Scriitorul Mircea Bradu jonglează în piesele sale cu simbolurile visul- care în „Apele” preia rolul călăuzei- piesele de şah-simbol nu numai al luptei dintre lumină şi întuneric, ci şi al celei dintre zei şi titani- „Turnul sinucigaşilor”, trecând cu uşurinţă de la un registru stilistic la altul. Mircea Bradu crează situaţii dramatice zguduitoare, o atmosferă stranie ce pendulează între real şi ireal.
Dramaturgul nu ezită să abordeze- în „Apele”- tema beţiei puterii şi raportul acesteia cu religia.Tema, din altă perspectivă, abordată doar ca dorinţă de glorie e reluată şi în „Bună seara domnilor derbedei” şi în „Liniştita mănăstire” .Chiar dacă a fost scrisă înainte de Revoluţie, jucându-se în premieră la Oradea în 1986, piesa „Întoarcerea tatălui risipitor” abordează o temă actuală: prezintă o familie, înaintea Crăciunului, în care tatăl, plecat în străinătate să câştige bani, este aşteptat acasă. Sunt doar câteva dintre provicările lansate de Mircea Bradu cititorilor săi.
“Originalitatea teatrului scris de Mircea Bradu se remarcă la întâlnirea a trei filoane: parabolicul teatrului scurt, specularea dimensiunii folclorice şi documentarul istoric.Autorul porneşte, în evoluţia sa, de la formule mai abstracte şi mai speculative, cu idei generale şi personaje generice, restrânse ca figuraţie scenic, pentru a ajunge la un teatru istoric, intensificat prin dinamica scenei, alternarea de planuri, mulțimea personajelor şi conflictul de interese în sfera naţională, conflict pus într-o viziune cu ample reverberaţii, venite din profunzimea trecutului şi rezonând într-un prezent etern”, spune Ioan Simuţ.
La lansare vor lua cuvântul: prof. univ. dr. Sorin Șipoș, prof. univ. dr. Gabriel Moisa, prof. univ. dr. Valentin Chifor și criticul de teatru Elisabeta Pop. Moderator al evenimentului este dr. Cristina Liana Pușcaș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!