Mănăstirea Izbuc e cunoscută, în primul rând, pentru izvorul unic în Europa. Se spune că apa, care ţâşneşte uneori dintre pietre, are puteri miraculoase. Apa aceasta, care țâșnește din pământ, a făcut ca locul numit La Călugări să poarte numele Izbuc.
Minunile care au fost făcute în acest loc au fost povestite din generație în generație. La Izbuc vin din vechime bolnavi din toate judeţele din jurul Bihorului, din Cluj, Satu-Mare, Arad, Hunedoara. Aceștia au povestit că aici s-au tămăduit de boli. Legenda spune că un copil orb, ce se afla într-o zi prin preajma izvorului, a auzit susur de apă, iar după ce s-a spălat pe faţă, a început să vadă.
Sunt și localnici care spun că „am văzut oameni schilozi aduşi cu targa sau căruţa, copii purtaţi de părinţi în spate ori alţii abia umblând, sprijiniţi în baston. Oamenii veneau 15 km pe jos, de la gara din Vaşcău. Doamne, multe minuni s-or făcut la acest izvor. Şi n-a secat decât o singură dată, atunci s-a oprit de tot.
Era pe vremea ungurilor, când eram sub ocupaţie austro-ungară. Atunci n-a mai curs şapte ani. S-au aciuit pe lângă el nişte călugări catolici şi au pus taxă la intrare”.
Loc de pelerinaj
Dincolo de legende, e cert că ziua de prăznuire a Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, 15 august, transformă Mănăstirea Izbuc într-un loc de pelerinaj special, un loc al comuniunii de rugăciune pentru mii de credincioşi ortodocşi din Bihor, din alte colţuri ale ţării, dar și din străinătate.
„Programul liturgic va începe, în ajunul sărbătorii, miercuri seara, de la ora 19:00, prin oficierea slujbei Privegherii și a Prohodului Maicii Domnului, urmate de procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului la izvorul tămăduitor Izbuc şi va continua cu Taina Sfântului Maslu și dezlegări, precum şi Sfânta Liturghie, săvârşită la miezul nopţii.
Apoi, în însăși ziua praznicului, joi, 15 August, de la ora 07:00, se va săvârși slujba ceasurilor și Acatistul Adormirii Maicii Domnului, apoi, de la ora 09:00, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, iar la final, toți pelerinii vor fi poftiți la agapa frățească”, se arată într-un comunicat al Mănăstirii Izbuc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!