Doar în primele două zile ale activităților puse la cale de polițiștii bihoreni în această săptămână au avut loc 42 de întâlniri informativ – preventive cu elevii, dintre care 19 în mediul urban și 23 în mediul rural.
Un număr de 1.200 de elevi din tot județul s-au întâlnit cu polițiștii bihoreni de prevenire, proximitate, rutieră, ordine publică, alături de polițiștii din mediul rural, fiind implicați în activități cu caracter informativ – preventiv, menite să prevină victimizarea acestora, dar și delincvența juvenilă.
Zilnic, echipaje de poliţie sunt prezente în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor şi păzesc şcolile şi în perioadele când elevii nu au cursuri, întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport care sunt frecventate de un număr mare de copii.
Anti-victimizare
Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, siguranţa pe Internet, cu accent pe avantajele acestuia, pericolele şi riscurile mediului virtual au fost temele abordate de polițiștii bihoreni în întâlnirile organizate cu mii de elevi din ciclul primar, gimnazial și liceal, cu preșcolari.
Subiectele dezbătute cu liceeni au urmărit cunoaşterea și conştientizarea cauzelor, a factorilor favorizanţi în geneza delincvenţei juvenile, a consecinţelor legale şi sociale în cazul comiterii de fapte antisociale de către persoane minore şi a diferitelor situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii (dispariţiile de minori, navigarea în siguranţă în mediul virtual), elevii fiind interesaţi de informaţiile prezentate de polițiștii bihoreni.
Elevii din clasele I – VIII au fost implicaţi în jocuri tematice în cadrul cărora au jucat diverse roluri (inculpat, martor, complice etc.). Pe de altă parte, participanţii au încercat să identifice în jurul lor, în clasă, la locul de joacă sau acasă, diverse situaţii conflictuale. Acestea au fost ulterior analizate împreună cu poliţiştii de prevenire bihoreni, identificându-se împrejurările care au condus la escaladarea conflictelor, motivele pentru care s-a recurs la violenţă şi modalităţile de rezolvare non-violentă a respectivelor conflicte, interesul fiind maxim din partea copiilor.
Violenţa şcolară a fost o altă temă abordată de poliţiştii de prevenire bihoreni în întâlnirile cu elevii, fiind prezentate consecinţele acestui fenomen, dar şi modalităţile în care elevii se pot implica în activităţi de informare/prevenire, pentru consolidarea siguranţei şcolare şi extraşcolare.
Copiii au primit sfaturi despre modalităţile prin care se pot apăra de furturi din buzunare, din clasă, din locuinţe, din autoturisme, furturile de telefoane mobile etc.. Educația rutieră a fost o altă temă intens dezbătută de polițiști cu copiii, minorii fiind angrenaţi într-un joc prin care și-au demonstrat cunoştinţele în materie de educaţie rutieră.
Citiți principiile noastre de moderare aici!