Întâlnirea de joi, 17 noiembrie, de la Budapesta a reprezentanţilor ministerelor de interne din România şi Ungaria şi întâlnirea cu şefii poliţiilor din judeţele de pe fâşia de vest a ţării noastre marcată vineri, la Oradea, a constituit motivul vizitei făcută de ministrul de Interne sâmbătă, tot la Oradea.
Traian Igaş a declarat în oraşul de pe Crişul Repede că alte două întâlniri bilaterale vor avea loc curând: una cu reprezentanţii Ministerului de Interne din Serbia şi o alta cu omologii din Bulgaria.
Pe mai multe domenii
Toate aceste întâlniri efectuate deja sau care vor fi organizate curând de România, prin poliţia ei, cu alte ţări, au un scop comun: stabilirea unor reguli comune de acţiune pe diverse domenii poliţieneşti între ţara noastră şi ţările vecine în perspectiva aderării României la Spaţiul Schengen. Acest scop ce vizează în final descurajarea infracţionalităţii, presupune ca Poliţia Română să îşi formeze o bază de date naţională (fapt realizabil curând prin fonduri europene) şi schimbul de informaţii mai rapid cu colegii din ţările europene.
Proiecte pe fonduri europene vor fi de altfel accesate de Ministerul de Interne, prin Poliţia Română, pe mai multe domenii, inclusiv pe rutier. Şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa (ex-şef al Poliţiei Bihor) a declarat că un astfel de proiect ce vizează raportarea accidentelor rutiere (şi întocmirea mai lesne de hărţi naţională cu incidenţă infracţională de orice tip) va fi finalizat până la sfârşitul lunii martie 2012.
Nouă domenii sunt prioritare în Poliţia Română acum, “pentru asigurarea unui mediu de afaceri sănătos”, a spus Liviu Popa, care a anunţat că se vor forma grupuri de lucru ce vor acţiona pe anumite zone pentru descurajarea celor ce se ţin de contrabanda cu ţigări, cu material lemnos sau cu munca la negru.
Pe de altă parte, şefii Poliţiei Române continuă să se lupte pentru acreditarea tuturor celor 41 de laboratoare de criminalistică din ţară, la RENAR. Subiectul, important mai ales pentru oamenii care îşi cer dreptatea în instanţă şi pentru poliţiştii care trimit în instanţă suspecţii, a fost de altfel subiect de presă în repetate rânduri la Oradea. La această oră, Poliţia Bihor are laboratorul de criminalistică dotat la standarde europene şi acreditat de Renar. În prezent sunt 12 laboratoare de criminalistică acreditate RENAR.
Resursa umană
Nu în ultimul rând, ministrul Igaş şi şeful Poliţiei Române au declarat că “e important să nu se împrăştiem resursele umane”. Popa se declară convins că Poliţia Română dispune de cea mai bună resursă umană, care poate veghea asupra siguranţei oamenilor, dar forţa acestei resurse, plus logistica poliţiei trebuie folosită mai eficient. Igaş şi Popa au declarat de altfel că nu vor ezita să avanseze în grad poliţiştii ce se remarcă în misiuni, la fel cum nu vor ezita să se debaraseze de “excepţiile” care nu fac cinste Poliţiei Române.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!